Dubbelbakad grönkålspotatis

En rätt av de rester som julen lämnat efter sig.

4 bakpotatisar (eller rester av kåkt potatis med skalet kvar)
200g kallrökt lax (eller gravad, eller julskinksrester)
200g hackad grönkål
1-2 dl grädde
1 dl riven ost
½ gul lök
salt, peppar


Börja med att baka potatisarna mjuka på 200 grader. Tiden beror helt på potatisens storlek, känn efter med sticka. När potatisarna är klara, dela dem på hälften och gröp ut innanmätet i en skål. Blanda potatisen med finhackad lök, grönkål och hackad lax. Späd med grädde, smaka av med salt och peppar och vänd till sist ner osten. Höj ugnen till 250 grader. Lägg potatissmeten i potatisskalen, grädda sedantills de fått lite färg, ca 10-15 minuter. Servera med en härlig sallad.








God jul

Önskar god jul med en tallrik lutfisk. Ät och njut nu, hoppas helgen blir smaklig!



Lemoncurd

Curdtillverkling är en tålamodsbeprövande sysselsättning. Det hela handlar om att vispa, vispa och vispa. När mjölksyran är ett faktum och tålamodet nått sin yttersta gräns börjar det hända grejer. Äggkrämen tjocknar och lyckan är total. Så när du står där och förbannar helvetet och skall slå ut den i vasken, stå ut ytterligare ett par minuter. Det är värt det!

2 citroner
2 ägg
2 dl socker
80g smör


Tvätta citronerna. Riv skalet från en av citronerna, pressa ut saften från bägge två. Blanda citronzest med citronsaft, socker och ägg. SKär upp smöret i mindre bitar och låt stå framme, nära till hands. Vispa äggsmeten med lätt hand över vattenbad tills äggkärmen tjocknar. Dröjer ca 10-15 minuter. Tag av från värmen, tillsätt smöret bitvis under omrörning. Slå upp på burk och förvara i kyl!



Lax med rösti och syrad rödkål

4 bitar laxfilé
800g kokt kall potatis, gärna från gårdagen
1 bit rödkål
½-1 rödlök
1 msk äppelsidervinäger
1 msk olivolja
salt, peppar
smör till stekning


Börja med att strimla rödkål och rödlök fint. Lägg i en skål och vänd ner vinäger, olja samt salt och peppar. Låt stå i kylen en stund. Riv potatisen grovt, krydda med lite salt och peppar, forma till plättar och stek dessa gyllene i smör på båda sidorna. Stek också laxen till önnskad stekgrad. Observera att lite ostrester med fördel kan rivas och vändas ner i potatisrivet. Och varför inte krydda med lite kummin? Låt fantasin flöda. Ät och njut sedan!



Grönkålsrisotto med glöggsirap

3 dl risottoris
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1½ dl vitvin
ca 10 dl buljong, uppvärmd
1 dl riven parmesanost, ädelost eller annan smakrik ost
200g hackad grönkål
olja
smör
salt, peppar
1 dl glögg
2 msk balsamvinäger


Reducera ihop glögg med balsamvinäger till önskad konsistens. Ställ åt sidan medan risotton tillagas.


Finhacka löken och vitlöken, fräs i lite smör någon minut. Tillsätt ris och låt fräsa ytterligare någon minut. Slå på vin och rör runt. Späd i omgångar med buljongen, låt småkoka i ca 15-20 minuter. Vänd ner osten och grönkålen, smaka av med salt och peppar. Anrätta på tallrikar. Servera med bräckt skinka, rökt eller gravad lax eller med lite av julens rostade nötter.



Självstöpt fläskkorv med julsmak

1 kg fläskkött, jag använde picnicbog
200g potatis
3 dl mjölk
1 msk salt
2 krm svartpeppar
2 tsk gula senapsfrön
1 tsk kryddpeppar, grovt krossad
1 tsk torkad ingefära
drygt 2 meter fjäster  (observera att blötläggning och genomsköljning skall göras!)


Börja med att koka potatisen och låt den kallna. Ge mjölken ett uppkok och låt även den kallna. Dela köttet i mindre bitar. Mal köttet och potatisen genom en köttkvarn, välj gärna en grov malskiva. Blanda ner mjölken och kryddorna och arbeta ihop korvsmeten. Provstek gärna en liten bit för att kontrollera kryddningen. Montera korvhornet på matberedaren och stöp korven. Knyt till önskad längd. Frys in eller tillaga omgående. Picka korven och sjud eller stek på medelvärme i ca 15 minuter. Korven behöver komma up i 70 grader. Avnjud med en god senap och kanske lite stompade rotfrukter.






Varm fläskläggssallad

Med inspiration av underbara matglada Tina har jag kreerat en varm fläskläggssallad, perfekt när rester behöver nyttjas. Som ni kanske märkt den senaste tiden är det mycket julinfluenser i närpå samtliga recept. Gillar man inte julbord men gillar julsmaker, är det ett perfekt sätt att avnjuta december månad.


300-400g rester av fyratimmarssvinet eller annan fläskläggsmiddag
1 bit rödkål
½ rödlök
10-talet saltgurksskivor
1-2 msk senap, gärna grovkornig
1-2 msk vit balsamvinäger
smör
salt, peppar
persilja till garnering


Dra köttet i strimlor. Skiva lök och rödkål fint, hacka gurkan i grova bitar. Värm upp en stekpanna med lite smör på medelvärme. Tillsätt kött, rödkål och rödlök och värm lätt. Tillsätt senap, saltgurka och balsamvinäger. Smaka av med salt och peppar. Servera med bakpotatis, ett gott bröd eller ris.



Hasselnötspanerad fläskytterfilé med glöggsirap

600g fläskytterfilé
1 ägg
1 dl hasselnötter
1 dl glögg
½ dl balsamvinäger
smör
salt, peppar
valfritt potatistillbehör eller varför inte en god risotto?



Sätt ugnen på 100 grader. Salta och peppra köttet, vira in hårt i plastfolie. Ställ in i ugnen, stek till temperaturen är 67 grader. Tag ut och låt vila en liten stund. Vispa upp ägget och hacka hasselnötterna. Doppa köttet i ägg och rulla sedan i nötterna. Stek gyllene i smör.

Koka ihop glögg och balsamvinäger till en reducerad sirap.

Anrätta på tallrikar. Servera med stompad potatis alt risotto.





Senap- och äpplebakad torsk

4 bitar torskfilé
1 liter vatten
4 msk salt
4 msk socker
2 tsk dijonsenap
2 tsk slotts senap original
2 tsk grovkornig cidersenap
½-1 svenskt äpple, jag använde ingrid marie
½ msk riven pepparrot
1 msk smör
stompad potatis/potatismos
gröna ärter


Börja med att rimma fisken. Blanda ihop 1 liter vatten,  socker och salt och rör om till det löst upp sig. Lägg ner fiskbitarna och låt rimma i ca 1 timma.

Sätt ugnen på 150 grader. Blanda ihop senapsorterna, pepparrot och smör. Riv äpplet grovt och vänd ner i senapsröran.  Krydda fisken med lite salt och peppar, lägg i en smord form. Bred på senapsröran på torsken. Sätt in i ugnen, baka till fisken har 48 grader i temperatur. Ca 15 minuter kanske?! Servera med valfritt potatistillbehör och ärter.







Ljuvligt julig grönkålspasta

4 portioner pasta
200g fryst hackad
 grönkål
1 dl
matlagningsgrädde
1 dl mjölk
1 tsk maizena
50g ädelost, eventuellt mer om så önskas
½
 dl
grovhackade hasselnötter
½ rödlök
salt, peppar


Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Värm upp mjölk och grädde i en kastrull, vänd ner osten. Red ev med maizena utrört i lite vatten. Vänd ner grönkålen och låt allt bli varmt. Smaka av med salt och peppar. Rosta nötterna i en stekpanna, strimla rödlöken. Anrätta på uppvärmda tallrikar.


RSS 2.0