Grillade morötter med citronkotlett

Ljuva sommarvärme. Bäst att passa på att njuta, för lika snabbt som värmen anlände kan den återigen försvinna. Vad passar bättre än grillat dagar som dessa? Jag bjuder på min middag i recept och bild. Grillade knippmorötter med en citronmarinerad kotlett och rökig vitlökskräm. Gott!

4 skivor fläskkotlett utan ben
2 citroner
2 msk citronsalt
2 msk flytande honung
2 msk glutenfri soja
1-2 knippen morötter
2 dl matlagningsyoghurt
1-2 vitlöksklyftor
smör
röksalt
nymalen svartpeppar
Balsamvinägersirap

Pressa ner vitlöken i yoghurten, krydda med röksalt och peppar. Låt stå i kyl fram till servering. Blanda citronsaft, honung och soja. Lägg köttet i marinaden, krydda med svartpeppar och låt stå i rumstemeratur ca 30 minuter innan grillning. Blanchera morötterna i välsatlat vatten, låt skalet vara kvar. Slå av, pensla med smör och krydda med röksalt och peppar. Grilla köttet och citronhalvor, låt även morötterna grilla med en stund det sista. Lägg upp på tallrikar, servera med balsamvinägersirap, vitlökskräm samt ett gott glutenfritt bröd.




Dillsmakande potatispuré med handtrillade köttbullar

Köttbullar med mos i all ära, men ibland behöver även den mest klassiska och välsmakande rätten lite mer finess. Med lite dill, senap och en aningens mer omtanke så blir det verkligen en rätt värd att avnjutas. Gott var det, det kan jag intyga.


400g nötfärs
½ dl pofiber
1 dl mjölk
1 liten gul lök
1 msk fond, kontrollera att den är glutenfri
senap efter smak
Smör till stekning
salt, peppar

1kg potatis
2-3 dl mjölk alt gräddmjölk
1 msk smör
dill efter smak
salt, peppar
morötter
senapsfrö

Skala och koka potatisen mjuk. Lägg pofiber och mjölk i en skål och låt svälla en stund. Skala och finhacka löken, blanda ner i pofibersmeten tillsammans med nötfärs, fond och senap. Krydda med salt och peppar. Handtrilla köttbullar och stek i smör.

Värm mjölken alt gräddmjölken tillsamman med dill, mixa vätskan slät. Slå av potatisen, vispa samman med smör och  dillmjölken, smaka av med salt, peppar.

Tärna morötter, koka hastigt i en liten mängd välsaltat vatten. Rosta senapsfrö i torr panna. Anrätta fint på fat.






Krämig laxpasta

Sommaren kom med dunder och brak. Här kan vi snacka temperaturskillnader. Fån 7 grader på arla morgonstund i Dalarna i helgen till 33 grader vid 18-snåret idag. Men jag tackar och tar emot, dock förbannar jag min oförmåga att få i mig tillräckligt med vatten... Men mat inmundigas trots gassande sol, för vida väl känt; äta bör man annars dör man. Ändock underlättar det om maten är snabb och enkel att tillbereda, inte för mastig och lagom kryddstark. Jag rekommenderar varmt denna krämiga laxpasta dessa varma sommardagar. Den tillagas på mindre än 15 minuter. Det kallar jag snabbmat!



4 port glutenfri spagetti alt vanlig sådan
200g kallrökt lax
1 bit purjolök, gröna delen
1 bit färsk vitkål alt spenat
3 dl matlagningsgrädde
1 dl pastavatten
2 msk färskriven pepparrot
Salt, nymalen svartpeppar
Smör


Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Strimla under tiden purjolök och vitkål, fräs i lite smör på medelvärme ett par minuter. Slå på grädde, smaka av med lite pepparrot samt salt och peppar. Skär laxen i bitar. Slå av pastan, spara 1 dl vatten och slå denna i gräddsåsen. Vänd i pasta och lax och låt koka upp i såsen. Servera genast, gärna med mer färskriven pepparrot och svartpeppar.




Smakligt thaibesök

Trots ett gediget matintresse kan jag ibland tycka det är skönt att få sitta ner vid dukat bord och få maten serverad. Undslippa allt vad stekos heter och istället låta väldoftande aromer reta min aptit. Vid sidan om husmanskosten alla goda anrättningar och smaker hyser jag en stor förkärlek till det asiatiska köket, då i synnerhet den Thailändska maten. Här i Sverige är det svårt att få tag på genuin sådan. Den är försvenskad, förstörd och bara allmän tråkig. Men tacka vet jag Alingsås Thai Take Away. Här snackar vi autentisk mat. Välsmakande. Helt underbar. Numera har jag en egen anrättning där. En specialare som är glutenfri och mera kryddstark. Jag hinner knappt komma innanför dörren innan personalen ler och reciterar det jag tänkt beställa.

Nå väl, idag lät jag mig väl smaka. Passade på att spendera lite kvalitetstid med lillasystern innan hon beger sig iväg på festival. Vi åt, pratade och njöt!




Midsommarens stilla vals

Midsommaren både kom och passerade tämligen obemärkt. För min del gör det inget, då jag personligen inte är så fäst vid högtider av något slag. Helgen har spenderats i vårat hus i Sågen, dalarna. Lugna dagar med trevligt sällskap och god mat. Dock har varken kamera eller dator prioriterats, därav dålig uppdatering. Jag vill mest passa på att så här i efterhand önska att ni fick avnjuta en god midsommar sett till både mat, väder och minnen. Eftersom en undersökning påvisat att nittiofyra procent av sveriges befolkning avnjuter jordgubbar på midsommarafton, antar jag att ni likt mig lät er gott smaka av dessa röda söta bär i någon slags konstellation. Jag gjorde det i form av ett mellanmål i gott samråd med krämig vaniljyoghurt. Gott!


Halstrad kallrökt lax med råstekt blomkål och potatispuré

Midsommar, likt många andra svenska högtider, bjuder på dignande bord fulla av god fisk. För oss som fortfarande är i färd med processen att lära oss åtnjuta av sillen i alla dess varianter får hänge oss åt laxen. Denna feta nyttiga fisk som stoltserar med sin härliga färg och rikhaltiga smak lämnar enigt mig inte mycket kvar att önska. Varmrökt, gravad, kallrökt, inkokt, grillad; möjligheterna är oändliga. Vi kan sammanföra den med dill, fänkål, senap, anis, persilja eller andra svensk välbekanta smaksättningar eller låta den uppvaktas av mer exotiska smaker. Här är det tillbehör, skafferi, förförelse och fantasi som sätter gränser.

Om midsommarbordet efterlämnar några rester som behöver uppdateras till en ny anrättning tipsar jag om att låta den kallrökta laxen bli stekt. Halstra den snabbt i en het panna men låt kärnan fortfarande ha kvar sin krämighet. Gör en krämig potatissallad av överblivna kokta potatisar, lök av något slag, lite gräddfil och kanske en och annan krispig primör. Smaksätt med dill, pepparrot, senap, gräslök eller vad nu kylen kan tänkas erbjuda. Eller gör som jag, en lätt och luftig potatispuré som låter laxen stå som huvudnummer:


Kallrökt lax skuren i portionsbitar
Blomkål
Potatis
Mjölk alt gräddmjölk
Pepparrot
Smör
Muskotnöt
Salt, peppar

Börja med att skala potatisen och koka den mjuk. Skär under tiden blomkålen i tunna skivor, låt en del av stjälken vara kvar för att underlätta att skivorna behåller sin form. Hetta upp en teflonpanna med lite smör och råstek blomkålskivorna snabbt så de får lite färg men behåller sin krispighet. Torka ur pannan och halstra sedan laxen på båda ovan- och undersidan så de får lite färg men inte blir genomstekta. Värm upp mjölken/gräddmjölken i en kastrull.  Slå av vattnet från potatisen, krydda med salt, peppar och muskotnöt. Tillsätt lite smör och mjölk och stöt samman. Vispa som hastigast med en elvisp* för fluffig konsistens, tillsätt vid behov mer vätska. Anrätta på tallrikar och strö över rikligt med färskriven pepparrot.

*Mos som vispas för länge med elvisp blir segt och klibbigt istället för lätt och luftigt.



Finax müsli

Finax ger själva följande beskrivning av sin glutenfria fruktmüsli: 

En naturligt glutenfri müsli som inte bara ser god ut, utan verkligen smakar gott.

Jag kan inte annat än hålla med. Det är en bra basmüsli som passar lika bra att inmundiga till frukost som till kvällsfika, och för all del även som mellanmål. Själv avnuter jag den gärna med filmjölk, men då müslismaken i sig är neutral funkar den bra även till smaksatta yoghurtar, då i synnerhet en god krämig vaniljyoghurt. 

Blandningen består av corn flakes quinoaflingor, solroskärnor, boveteflingor, äpplefibrer samt små söta och sega fruktbitar av papay och ananas. Priset på ett paket brukar ligga kring 23-25kr. Jag tycker fördelen med müslin är dess krispighet och neutrala smak som gör den lättäten. Men också förpackningen i form av tetrapack faller mig i smaken, då hälfunktionen genererar i att flingorna bevaras hela och spröda. Nackdelen får väl sägas vara priset, då mängden vanliga corn flakes är i överkant. Men helt klart värd att investeras!




Gör er röst hörd!

Under gårdagen skickade jag iväg ett mail till Maxi Alingsås, den matvaruaffär där jag brukar storhandla. Jag ville sända lite önskemål angående utbudet i den glutenfria hyllan och uppmana dem till att fortsätta utveckla och förbättra även denna del av affären. Redan idag hade jag erhållit ett svar. Det kallar jag att värna om sina kunder! Följande svar fick jag:

Hej!
 
Tack så mycket för ditt mail!
 
Det är tack vare kunder som dig som vi kan göra vår butik ännu bättre!
Jag ska se vad jag kan göra ang. de produkter du efterfrågar!
 
Kanske är det inte möjligt att ta in en helt ny leverantör innan semestern men jag ska absolut kolla upp vad
som gäller!
 
Trots att fler och fler verkar bli glutenintoleranta är det en avdelning där det är svårt att få omsättning på varorna
innan bäst-före-datumet är i farosonen, därför är det extra viktigt att ni som kunder är med och tycker till om
vad vi ska ha för sortiment!
 
Ha en trevlig sommar du också!
 
//Frida Svanteson
Försäljningschef kolonial


Anledningen till att jag delar med mig av denna korrenspondens är att jag vill uppmana er där ute att göra era röster hörda. Om vi kommer med önskemål, idéer och konstruktiv kritik kommer affärerna förhoppningsvis kunna optimera sitt utbud och inte låta dessa hyllor stagnera i sin utveckling. Så våga tycka till, du är aldrig en besvärlig kund bara för att du delger dina önskomål!

Vårt dagliga bröd

Att baka sitt eget glutenfria bröd känns som en självklarhet för mig. Dels för att utbudet i affärerna här omkring lämnar mycket kvar att önska, men också eftersom prisskillnad som blir mellan färdigköpt och hembakat är stor. Då jag läst andra förbanna sig över alla dessa degar utan gluten var det helt klart med skräckblandad förtjusning som jag tog mig an detta göromål. Men redan fyra brödbak senare har jag hittat ett bröd som faller mig i smaken. Det är ett väldigt lättbakat filmjölksbröd. Utöver att smaken är god har brödet också som sin fördel att ingredienser kan bytas ut lite efter vad som tillhandahålls i skafferiet. Så det som står inom parantes är tips på sådant som du kan ersätta de ingredienser jag valde att ha i mitt bröd, men kom ihåg att i köket så är det bara fantasin som sätter gränser.

1 limpa
4½ dl filmjölk (naturell yoghurt)
2 dl krossat bovete
1 dl boveteflingor (hirsflingor, fria havregryn, quinoaflingor)
2½ dl rent havremjöl (annan mjölsort)
2 dl grov mjölmix (annan mjölmix)
1 dl fin mjölmix
1½ tsk salt
1½ tsk bikarbonat
1½ tsk bakpulver
1½ dl solrosfrö (nötter, pumpakärnor)
1 dl linfrö
½ dl sesamfrö (nötter, pumpakärnor, solrosfrö)
1 dl fikonpuré gjord på mixade fikon och lite vatten (katrinplommonpuré, annan torkad frukt, lingonsylt, sirap, honung) 


Sätt ugnen på 175°. Spola det krossade bovetet, låt rinna av. Blanda samtliga torra ingredienser i en burk. Rör ut fruktpuré i filmjölk, tillsätt de torra ingredienserna samt sköljt bovete och arbeta smeten jämn. Smörj en 2-liters brödform och lägg lite bakplåtspapper i botten på formen. Slå i brödsmeten och jämna till ytan med en slickepott. Ställ in mitt i ugnen. Grädda i ca 45-50 minuter, använd en termometer. Brödets mitt skall ha en temperatur på 98°. Tag ut formen och låt svalna någon minut. Lossa eventuellt i kanterna med en kniv och vänd försiktigt ut brödet ur formen. Vira in i handduk och låt svalna på galler. Skär upp i skivor efter ett par timmar och frys in.





Välkommen hit

Vi människor ställs ständigt inför val. Allt som oftast små triviala val dygnets alla vakna timmar, men ibland betydligt mer omfattande och prövande. I och med att jag för ett par veckor sedan diagnostiserades som glutenintolerant ställdes jag inför ett av detta livets såkallade vägskäl. Alternativen att möta denna livsomvälvande nyhet var av trenne:
- Helt förneka detta faktum att gluten påverkar min kropp negativt och därgenom också tvingas fortsätta lida ont av de symtom som framkallas.
- Motvilligt acceptera den glutenfria kosten men i och med denna motvillighet tappa intresse för matlagning och hela tiden ta de enklaste genvägarna för att uppnå någon slags form av bukfylla.
- Möta det nya med nyfikenhet och stäva efter att ge min krop det den förtjänar. Näringsrik och vällagad mat som dessutom smakar gott.


Mitt brinnande matintresse i kombination med min vetgirighet fick agera vägvisare när jag tog beslutet. På en vecka hade jag avverkat alla bibliotekets glutenfria kokböcker, mängder av information om av celiaki innebär och lokaliserat de mest intressanta bloggarna som erbjuder recept för oss med intolerans mot gluten. Jag känner mig nu redo att påbörja mitt nya matrelaterade äventyr. Då jag bor ensam och har svårt att dela de framgångar jag röner i köket (och ursäkta de misslyckande jag gör) bjuder jag in er som deltagare. Med er hjälp kan jag förhoppningsvis utvecklas ytterligare. Nu kör vi!



(Observera att jag kan komma att drabbas av ett stort behov av att baka ett bröd med riktigt av glutentrådar till mina vänner och bekanta, men dessa recept kommer givetvis tydligt märkas som icke glutenfria!)


RSS 2.0