Senapsgriljerad fläskytterfilé med pepparrotsslaw

500g fläskytterfilé
1 msk senap
1 msk vinägersenap, grovkornig
1 tsk polenta
ev lite sirap/honung
1 bit vitkål
1-2 tsk äppelcidervinäger
1 dl matyoghurt/creme fraiche
1 msk majonäs
1 msk pepparrot
salt, peppar


Börja med att strimla vitkålen fint. Lägg vitkålen i en skål, strö över lite salt och häll på vinägern. Krama kålen med hjälp av händerna en liten stund. Vänd ner majonäs, matyoghurt samt pepparrot. Låt stå och mogna medan resten tillagas.


Sätt ugnen på 100 grader. Salta och peppra köttet, vira in hårt i plastfolie. Ställ in i ugnen, stek till temperaturen är 67 grader. Tag ut och låt vila en liten stund, höj graderna till 250. Blanda ihop senapsorterna med polentagryn samt ev lite sirap/honung. Bred på senapsröran på köttet, griljera högt upp i ugnen. Passa så det inte bräns. Skiva köttet, servera med slawen samt rostade rotsaker alt potatis.



Färska vårrullar

12-16 rispapper
1-2 morötter
1 bit vitkål
1 röd paprika
½ purjolök, det gröna
400g färska räkor
1 dl jordnötter

Dipsås:
1 del soja
1 del fisksås
1 del pressad lime
1 nypa socker
ett par droppar sesamolja
lite hackad/torkad chili
valfri mängd vatten


Börja med att blanda alla ingredienserna till dipsåsen. Späd med vatten efter önskemål och låt sedan stå. Dela grönsakerna i smala långa stavar, finhacka jordnötterna. Lägg upp allt i skålar. Tillbered bladen av rispapper enligt anvisningarna på förpackningen. Mina skulle doppas ett par sekunder i ljummet vatten. Gör i ordning rullar. Avnjut doppade i rikligt med dipsås.




Krämig polenta med räksalsa

2 dl polentagryn
8 dl vatten
1 msk smör
400g räkor
200g broccoli, använd även "stammen"
½ rödlök
rucolasallad
1 msk vit balsamvinäger
1 msk pressad citronsaft + lite zest
1 msk olivolja
1 msk kapris
salt, peppar


Koka upp vattnet med lite salt, rör ner polentagrynen under omrörning. Lät gröten koka 7-8 minuter på svag värme, rör om ofta. Vänd i slutet ner smör. Om så önskas, kan lite parmesanost rivas ner i gröten.

Koka broccolin lätt i saltat vatten, skölj i kallt vatten. Hacka löken. Blanda samman balsamvinäger, citronsaft, kapris och olja i en skål, vänd ner grönsaker och räkor.

Anrätta på tallrikar.


Hemmagjorda fiskbullar med vitvin- och dragonsås

600g torskfilé
1 gul lök
2 dl mjölk
2 msk potatismjöl
½ gul lök
1 msk smör
1 dl vitt vin
1 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
1 dl mölk
½ dl grädde
1-2 tsk dragon
salt, peppar


Börja med att mixa torskfilén med en grovhackad gul lök till en smidig färs. Blanda 2 dl mjölk med potatismjöl, vänd ner i fiskfärsen. Smaka av med salt och peppar.

Finhacka ½ gul lök, bryn i smör tillsammans med dragon. Slå på vitvinet och låt reducera ner till hälften. Tillsätt vatten, buljong,  mjölk och grädde.  Smaka av med salt och peppar. Red eventuellt såsen med maizena. Håll såsen varm medan fiskbullarna steks.

Forma små fiskbullar med hjälp av en sked. Stek gyllene i smör på medelvärme. Om de inte håller ihop, tillsätt mer potatismjöl.

Anrätta på tallrikar, servera med potatis.


Svamp- och duchessekaka med älgfilé

1 kg mandelpotatis
2 äggulor
½ dl grädde
1 dl torkade trattkantareller, blötlagda
4 portioner älgfilé
Syltade kantareller
Rucolasallad
Balsamicosirap
salt, peppar
Smör


Förbered potatisen, gärna dagen innan. Koka potatisen, tryck igenom en potatispress. Blanda ner äggulor och grädde, smaka av med salt och peppar. Vänd till sist ner trattkantarellerna som silats av. Packa potatissmeten i fyra små formar alternativt en större form. Underlättar om du har ett smort bakblåtspapper eller plastfolie i botten. Låt stå till sig i kylen. När potatien skall fördigställas inför servering, tag ut potatiskakan/kakorna ur sin form och skär i önskade bitar. Om du väljer att värma dem i ugnen, pensla med lite smör och låt stå inne i 15-20 minuter. Kakorna kan också stekas i smör i en stekpanna.

Sätt ugnen på 150 grader. Tag fram köttet i god tid innan stekning. Krydda med salt och peppar. Bryn köttet i smör, låt sedan gå klart i ugnen. Använd termometer för att tillaga köttet till önskad stekgrad. Anrätta på tallrikar.



Broccolipasta

4 portioner pasta
500g broccoli, fryst funkar utmärkt
100g färskost med vitlökssmak
1-2 dl grädde/mjölk
1 dl pumpakärnor
salt, peppar


Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Rosta pumpafröna i en torr het panna några minuter, passa noga så de inte bränner.

Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten. Lägg i broccolin och låt koka upp. Slå av vattnet, tillsätt färskost och grädde/mjölk. Låt allt bli varmt. Mixa med mixerstav, smaka av med salt och peppar. Vänd ner broccoliröran i pastan. Anrätta på tallrikar, strö över pumpafrön. Servera med valfritt tillbehör, som kikärter, lax, kyckling eller vad som nu önskas.



Vild fylld lök med dito sås

500g köttfärs av vilt, jag använde rådjursfärs
1 dl grädde
1 ägg
1 msk viltfond
1 tsk grönpeppar
1 bit ädelost
4 stora gula lökar eller fler av mindre storlek
1 nypa råsocker
1½ msk glutenfritt mjöl
3 dl mjölk
1 dl grädde
1 msk fond
smör
salt, peppar


Blanda ihop köttfärsen tillsammans med grädde, ägg, smulad grönpeppar, fond samt salt och peppar. Låt stå och mogna under tiden att du förbereder resten.

Sätt ugnen på 175 grader. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull som rymmer samtliga lökar. Skala lökarna, koka sedan i ca 10 minuter. Tag upp, låt svalna något. Nu till det något  mer tålamodsprövande momentet; skär av toppen på lökarna och gröp ut innanmätet. Ca 2-3 lameller skall vara kvar. Bryt ner hälften av ädelosten i köttförsen och rör runt lätt. Fyll därefter lökarna med köttfärsen, toppa med resterande ädelost. Ställ i en smord form och baka i ca 20 minuter.

Hacka innanmätet av lökarna. Fräs dessa i smör tillsammans med lite socker. Tillsätt fonden. Pudra över mjölet, späd med mjölk och grädde. Smaka av med salt och peppar, låt småkoka någon minut.

Anrätta på tallrikar. Servera med potatis, jag rostade ett gäng hela mandelpotatisar.



Skagentorsk

4 bitar torskfilé
1 liter vatten
4 msk salt
4 msk socker
3 msk majonnäs
3 msk matlagningsyoghurt
rikligt med räkor
hackad dill
salt, peppar


Börja med att rimma fisken. Blanda ihop 1 liter vatten,  socker och salt och rör om till det löst upp sig. Lägg ner fiskbitarna och låt rimma i ca 1 timma.


Sätt ugnen på 150 grader. Blanda ihop majonnäs och yoghurt. Vänd ner en riklig mängd av både räkor och dill, smaka av med salt och peppar. Krydda fisken med lite salt och peppar, lägg i en smord form. Bred på skagenröran på torsken. Sätt in i ugnen, baka till fisken har 48 grader i temperatur. Ca 15 minuter kanske?! Servera med valfritt potatistillbehör.



Lax med syrlig salsa

4 laxfiléer
1 del gul paprika
1 del tomat
1 del gurka
1 del rödlök
1 msk olja
1 msk rödvinsvinäger
salt, peppar
smör till stekning


Skär grönsakerna i tärningar, blanda med olja och vinäger. Smaka av med salt och peppar, låt stå till sig en stund i kylen. Salta och peppra laxen, stek efter önskemål i smör. Anrätta på tallrikar, servera med valfritt tillbehör.



Laxlasagne med spenat

2 msk smör
2 msk glutenfritt vetemjöl
1 fiskbuljongtärning
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl vatten
3 dl mjölk
100g smakrik ost, riven
200g frusen spenat
400g rökt eller gravad lax i skivor
Glutenfria lasangeplattor, kan behöva förkokas då det inte finns att finna färska glutenfria lasagneplattor
Parmesanost, riven
salt, peppar


Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet på svag värme och rör i mjölet. Rör under omrörning ner buljongtärningar, vatten och mjölk och låt sjuda ett par minuter . Slå hälften av såsen i en annan gryta, tillsätt spenaten i den ena och osten i den andra. Smaka av med salt och peppar.

Arrangera lasangen i en ugnsfast form, inled med ostsås. Placera därefter pastaplattor, spenat och skivad lax. Ta ett nytt lager med pastaplattor och täck med resten av spenat och ostsåsen. Riv över lite parmesanost och gratinera i ca 30 minuter, eller tills dess att lasangen fått fin färg. Låt svalna något innan servering. För bästa resultat kan lasangen tillagas och svalna ett par timmar och därefter uppvärmas innan servering.







Ärtsoppa

5 dl gula ärter
1 gul lök
13 dl vatten, ev mer
1 tsk mejram
1 grönsaksbuljong
salt
senap till servering


Börja med att skölja ärterna, låt sedan ligga i blöt 12-24 timmar i rikligt med vatten. Slå av ärterna och lägg i en kastrull. Tillsätt vattnet, låt koka upp och skumma av soppan. Hacka löken och tillsätt i kastrullen. Smula ner buljong, tillsätt mejram och salt. Låt koka i ca 1 timme, kontrollera att ärterna är mjuka. Smaka av med mer salt och tillsätt mer vatten om du önskar en lösare soppa. Servera med senap.




Lax med tryffeldressad kål

4 laxfiléer
200g blomkål
200g broccoli
200g romanesco
1 vitlöksklyfta
1-2 msk balsamvinäger med tryffelsmak
smör
salt, peppar


Börja med att strö lite salt och peppar på laxen, låt stå en stund medan du förbereder kålen. Dela broccoli, blomkål och romanesco i mindre buketter. Hetta upp smör i två stekpannor, pressa ner vitlöken i en av dem. Stek grönsakerna i vitlökssmöret, slå på vinägern efter någon minut och låt den koka in något. Stek laxen i den andra stekpannan (alt varmhåll grönsakerna i ugnen medan du steker laxen). Anrätta på tallrikar, servera med ris eller potatis.



Dubbel tomatrisotto

4 dl risottoris
2-3 scharlottenlökar
1 vitlöksklyfta
500g körsbärstomater
2 dl vitvin
ca 10 dl buljong, uppvärmd
1 dl riven parmesanost
olja
smör
salt, peppar


Sätt ugnen på 150 grader. Lägg hälften av tomaterna i en ugnsfast form, droppa över lite olja och krydda med salt och peppar. Rosta mitt i ugnen ca 45 minuter.

Finhacka löken och vitlöken, dela övriga tomater på hälften. Fräs lök och vitlök i lite smör någon minut. Tillsätt tomater och ris, låt fräsa ytterligare någon minut. Slå på vin och rör runt. Späd i omgångar med buljongen, låt småkoka i ca 15-20 minuter. Vänd ner parmesanosten och smaka av med salt och peppar. Anrätta på tallrikar, strö de rostade tomaterna över.



Kokt torskrygg med svampragu och mandelpotatis

800g mandelpotatis
grovsalt
4 bitar torskryggfilé
1 liter vatten
4 msk salt
4 msk socker
2 dl rödvin
1-2 msk balsamvinäger, gärna med tryffelsmak
2 dl vatten
1 msk oxfond
1 msk soja
1 dl torkade trattkantareller alt en härlig mängd av annan skogssvamp
8 scharlottenlökar eller annan smålök
1 tsk timjan
1 bit sidfläsk, kan uteslutas men då krävs lite extra smör
smör
olja
salt, peppar



Börja med att rimma fisken. Blanda ihop 1 liter vatten,  socker och salt och rör om till det löst upp sig. Lägg ner fiskbitarna och låt rimma i ca 1 timma.


Sätt ugnen på 200 grader. Slå rikligt med grovsalt i en form, lägg på potatisen och sätt in i ugnen. Baka i ca 30 minuter. Skär sidfläsket i tärningar, skala löken och dela större svampar i bitar om försk svamp nyttjas. Fräs sidfläsk och lök (ev svampen om du använder färsk) någon minut. Slå över vin och balsamvinäger. Tillsätt soja, vatten, fond och timjan samt den torkade svampen. Låt reduceras ner kraftigt, slå på mer vatten vid behov.

Koka upp välsaltat vatten i en kastrull, se till att filéerna får plats utan att ligga omlott. Tag av kastrullen från plattan och lägg ner filéerna. Låt stå i ca 5 minuter.

Anrätta på tallrikar.




Vitlöksbakad röding med tomatpotatis

4 st rödingfiléer
1-2 vitlöksklyftor
1-2 msk smör
600g potatis, gärna av sorten ratte eller sparris
2 tomater
lite blomkål
5-6 soltorkade tomater
rucola
salt, peppar
olja
reducerad balsamvinäger



Sätt ugnen på 200 grader. Pressa vitlöksklyftorna och blanda med smöret, bred på filéerna och lägg i en ugnsfast form. Strö över lite salt och peppar.

Förkoka potatisen några minuter. Dela under tiden blomkålen i mindre buketter och skär tomaterna i klyftor. Slå av potatisen och vänd ihop med blomkål och tomater samt lite olja. Krydda med salt och peppar. Slå på en plåt och rosta i ugnen ca 20 minuter. När ca 5 minuter av tiden återstår, ställ in rödingen. Blanda ihop den rostade potatisen med strimlade soltorkade tomater och rucola. Anrätta på tallrikar, ringla över balsamvinäger. En god aioli gör sig bra till.




Gulasch

500g nötkött, bog, bringa eller högrev
2 morötter
2 gula lökar
2-3 vitlöksklyftor
1 burk konserverade cocktailtomater
4 dl vatten
3 msk tomatpuré
1-2 tsk paprikapulver
1 tsk timjan
1-2 tsk kummin
salt, peppar

Putsa bort eventuella senor och skär köttet i stora bitar. Skala och hacka lök och morötter i grova bitar, finhacka vitlöken. Bryn köttet i smör, salta och peppra en aning. Tillsätt lök, morot och vitlök. Stöt kummin lätt i en mortel, blanda ner i grytan tillsammans med tomatpuré, paprikapulver och timjan.  Slå på vatten och de konserverade tomaterna, sänk värmen och låt grytan puttra i ett par timmar. Lägg ner paprikabitar om så önskas de sista 5-10 minuterna. Servera med ris, potatis eller ett gott stycke bröd.




Fiskrulader med citronstuvad potatis och broccoli

500g filé av någon plattfisk, jag använde rödspätta
parmaskinka, lika många skivor som antalet fiskfiléer
800g potatis av fast sort
250g broccoli
1 citron
1-2 msk smör
2 msk glutenfri mjölmix
3-4 dl mjölk


Sätt ugnen på 175 grader. Lägg ut fiskfiléerna och krdda med salt och peppar. Lägg på en skiva parmaskinka och rulla ihop till små rulader. Lägg med skarven ner i en smord ugnsfast form. Ställ in i ugnen när 10 minuter av potatisstuvningen återstår.

Smält smöret i en kastrull på svag värme. Rör ner mjölmixen. Späd med litet vätska i taget under omröring. Låt stuvningen koka upp och sedan småkoka 3-5 minuter. Rör då och då. Smaka av med salt, peppar samt citronsaft och zest efter önskemål. Ställ stuvningen åt sidan.

Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull. Skrubba potatisen, skiva i ½ cm tjocka skivor. Koka nätt och jämt mjuka. Koka broccolin någon minut i samma vatten. Vänd ner potatis och broccoli i stuvningen, låt bli genomvarmt.

Anrätta på tallrikar.



Älgfärsbullar med stompad potatis

500g älgfärs
1 gul lök
2 msk smulade trattkantareller
1+1 tsk dijonsenap
1+1 msk fond
2 dl matlagningsgrädde + ytterligare en skvätt
1 dl rödvin
1 dl vatten
1 msk soja
salt, peppar
smör
potatis


Skala och finhacka löken, blanda tillsammans med färs, 1 msk fond, trattkantareller, 1 tsk senap samt önskad mängd salt och peppar. Rör ner en skvätt grädde och arbeta smetan snabbt men smidig. Drilla köttbullar, stek dessa i smör i en stekpanna. Lägg över i en kastrull allt efter att de blir färdiga. Slå i fond, rödvin och vatten i stekpannan. Smula gärna ner lite mer trattkantareller och slå sedan på grädde. Smaka av med senap, salt och peppar, slå såsen över köttbullarna och låt dessa sjuda i 5-10 minuter på svag värme. Servera med potatis eller potatismos om så önskas.




Fläskkotlett med ärtpuré och syrad rödlök

4 fläskkotletter
2 rödlökar
2-3 msk rödvinsvinäger
4 dl gröna ärtor
2 msk grädde eller creme fraiche
salt, peppar
smör till stekning

Skala och skiva löken, lägg i en skål och slå över rödvinsvinäger. Strö över lite salt och peppar och låt stå medan resten av måltiden tillbereds.

Ta fram fläskkotletterna och låt stå i rumstemperatur i ca 30 inuter innan stekning. Krydda med salt och peppar, stek i smör. Använd gärna en grillpanna. Låt vila i fem minuter innan servering. 

Koka ärterna i lättsaltat vatten i någon minut, slå av kokvattnet och mixa med mixerstav tillsammans med creme fraiche eller grädde. Smaka av purén med salt och peppar.

Anrätta på tallrikar, servera med ris eller potatis.







RSS 2.0