Älggryta med pumpa och trattkantareller

400g älgkött
1 bit pumpa
1 liten
purjolök
1 dl torkade trattkantarelller
2 dl matlagningsgrädde
3 msk messmör
1 msk soja
1 1/2 msk viltfond
4-5 enbär, krossade
salt, peppar
smör


Blötlägg svampen. Skär köttet i bitar, bryn i smör. Krydda med salt och peppar. Skölj och strimla purjolöken. Dela, kärna ur och tärna pumpan. Låt purjo, svamp (spara 1 dl avsvampspadet) och pumpa fräsa med köttet några minuter. Rör ner grädde, svampspad, messmör. soja, fond och enbär, låt koka ca 5 minuter. Smaka eventuellt av med salt och peppar. Servera med potatis.



Stekt torsk med senapsstomp

4 bitar torskfilé
1 liter vatten
4 msk salt
4 msk socker
1 kg blandade rotfrukter, jag använde potatis, palsternacka, morot och kålrot
1-2 msk senap, gärna grovkornig
1 msk smör
ev en skvätt grädde eller creme fraiche
salt, peppar
smör till stekning



Börja med att rimma fisken. Blanda ihop vatten, socker och salt och rör om till det löst upp sig. Lägg ner fiskbitarna och låt rimma i ca 1 timma.


Skala, dela och koka potatisen och rotfrukter i rikligt saltat vatten. Stöt de nykokta rotfrukterna med en visp/trägaffel. Vänd i senap och smör. Smaka av med salt och peppar. Ev kan en liten skvätt grädde behövas. Tag upp fisken ur saltlaken, torka bort vätskan. Krydda med salt och peppar, stek i smör. Anrätta på tallrikar.



Rulader med vit rotfruktspuré och svampbuljong

500g lövbiff i skivor
1 dl färskost med vitlökssmak
1 rödlök
1 dl blötlagda trattkantareller, gärna mer till buljongen om så önskas
5 dl köttbuljong
2 dl rödvin
smör
salt, peppar
500g potatis
250g palsternacka
250g rotselleri
Ca 2 dl Mjölk alt gräddmjölk


Skala och hacka löken. Lägg ut köttskivorna och krydda med salt och peppar. Bre på vitlöksost, lägg på svamp och lök. Rulla ihop köttet och fäst med en tandpetare. 
Bryn ruladerna runt om. Lägg över dem i en gryta. Slå köttbuljong och vin i stekpannan, slå sedan över ruladerna. Ha gärna i lite mer svamp i buljongen. Låt ruladerna koka på svag värme utan lock i ca 40 minuter, buljongen skall reduceras ner. Koka under tiden den vita rotfruktspurén på följande sätt: 

Skala och skär potatis och rotfrukter i bitar. Koka mjuka i vatten. Värm mjölken. Mixa rotfrukterna hastigt till puré, späd med mjölk till önskad konsistens. Krydda med salt och peppar och vänd ner lite smör.

Anrätta på tallrikar.


Jordärtsskocksrisotto med trattkantareller

2-3 scharlottenlökar alt 1 gul lök
1 vitlöksklyfta
6-8 jordärsskockor
4 dl risottoris
10 dl vatten (eventuellt mer)
3 msk konc fond
2 dl vitt vin
1-2 dl torkade trattkantareller
smör
parmesanost
salt, svartpeppar


Böra med attskala och dela jordärtsskockorna i bitar. Koka mjuka och mixa till puré. Låt vila medan du kokar risotton.

Finhacka lök och vitlök. Svetta grönsakshacket tillsammans med smör i en kastrull. Tillsätt risottoriset och låt fräsa en stund, slå sedan på vinet. Värm upp vatten, fond och trattkantareller i en kastrull. Slå lite över riset och rör om. Låt risotton koka på svag värme. Slå på buljong då och då när vätskan kokat bort och rör om. Riset är klart efter ca 15-20 minuter. Rör ner en klick smör och vänd ner jordärsskockspurén. Riv i valfri mängd parmesanost, observera att den är smakstark. Smaka av med salt och peppar. Anrätta på tallrikar, servera med ett gott bröd.





Fyratimmarssvin

2 bitar rimmad fläsklägg
8 dl öl, jag använde glutenfria saxon
1 tsk kummin
salt, peppar


Sätt ugnen på 150 grader. Skär snitt i svålen på fläskläggen, gnid in salt och peppar. Lägg fläskläggen i en djup ugnssäker form, gjutgärnsgrytan funkar mycket bra! Slå över ölen. Stöt kummin i mortel och strö ovanpå fläskläggen. Ställ in i ugn. VÄnta, vänta lite till och så efter tre timmar kan du höja graderna till 175 och vänta ytterligare en timme. Passa bara så att det inte kokar torrt, fyll i sådana fall på med lite vatten. Avnjut med andakt.

(Jag valde att äta pressad potatis, surkål och senapskräm. Men med ett gott bröd, senap och smör kommer du också göra en homerun.)




Sjömansbiff

600g skivat nötkött, ex ytterlår eller lövbiff
2 gula lökar
800g potatis
8 dl köttbuljong
4 dl öl, jag använde saxon som är glutenfri
2
lagerblad
1 msk glutenfri soja
salt, peppar
smör


Sätt ugnen på 200 grader. Skölj potatisen, låt skalet vara kvar om det ser fint ut. Skiva potatisen i skivor på ca ½ cm, strimla löken. Värm upp stekpannan med smör. Krydda köttet med salt och peppar, bryn på båda sidor. Varva potatis, lök och kött i en högkantad ugnfast form. Skölj ut stekpannan med öl, soja och buljong och slå över gratängen. Stick ner lagerbladen. Täck formen med folie och ställ in i ugnen. Grädda i 30 minuter, avlägsna folien och grädda i ytterligare 30 minuter. Servera gärna med knäckebröd och hackad persilja.





Pasta med räkor och färskost

4 portioner pasta
100g färskost med vitlöksmak, jag använde philadelphia special rostad vitlök 
1 dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk
200g savoykål i strimlor, kan bytas ut mot ex hyvlad morot
400g skalade räkor



Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen, när 5 minuter terstår tillsätter du savoykålen. (om du använder annan grönsak får du avgöra hur lång tid de kan tänkas behöva koka). Värm under tiden upp färskost, grädde och mjölk i en kastrull. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner den färdigkokta pastan i vitlökssåsen tillsammans med räkor och låt bli varmt. Anrätta på tallrikar.



Tomatspätta

500g spättafilé
1 rödlök
2 tomater
1 röd paprika
1 bit purjolök
1 vitlöksklyfta
1 burk konserverade cocktailtomater
2 dl maltagningsgrädde
2 msk valfria färska örter
2 msk chilisås
1 msk tomatpuré
1 msk dijonsenap
salt, peppar


Sätt ugnen på 225 grader. Hacka paprika, lök, tomater och purjolök i små bitar, blanda tillsammans med pressad vitlök. Lägg grönsaksröran i en smord ugnfast form. Blanda grädden med cocktailtomaterna, chilisås, tomatpuré, senap samt örtkryddor. Smaka av med salt och peppar. Krydda spättafiléerna med salt och peppar, vik dubbla och lägg ovanpå grönsakshacket. Slå över tomatsåsen och grädda i 15 minuter. Servera med ris eller potatis.




Lax pot-au-feu

400g laxfilé
400g potatis
400g grönsaker, jag använde gul morot, romanesco, blomkål, purjolök, sockerärter samt savoykål
8 dl grönsaksbuljong
2 dl matlagningsgrädde
1-2 msk riven pepparrot
salt, peppar


Skiva potatisen och dela grönsaker i mindre bitar. Skär laxen i tärningar, krydda med salt och peppar. Koka upp buljongen, tillsätt potatis och de grönsaker som kräver lite längre kokning. Låt koka någon minut. Slå på grädde, lägg i resten av grönsakerna, pepparroten och laxbitarna. Låt sjuda på svag värme tills dess att laxen är färdig. Smaka av med salt och pepar. Servera med ett gott bröd.




Apelsin- och rosmarinlax

400g laxfilé
1-2 morötter
1 rödlök
1 apelsin
2½ dl matlagningsgrädde
1 kvist rosmarin
salt, peppar


Sätt ugnen på 225 grader. Dela laxen i kuber, krydda med salt och peppar och låt stå i rumstemperatur en stund. Skala och skär moroten i bitar, blanchera någon minut i saltat vatten. Båta rödlöken. Skölj apelsinen i vatten, riv av zest av halva och pressa saften ur hela. Blanda apelsinsaft med grädde, zest och "barr" från rosmarin. Smaka av med lite salt och peppar.

Lägg lax, morötter och rödlök i en ugnsform. Slå på apelsingrädden och grädda i ugnen i 15 minuter.



Torskfilé med saffranssabayonne

1 liter vatten
4 msk salt
4 msk socker
4 bitar torskfilé
2 äggulor
½ dl vin
1/4 kuvert saffran
gnutta florsocker
salt
Romanesco
Gröna ärtor



Börja med att rimma fisken. Blanda ihop vatten, socker och salt och rör om till det löst upp sig. Lägg ner fiskbitarna och låt rimma i ca 40 minuter.

Sätt ugnen på 150 grader. Salta och peppra fisken, lägg i en smord ugnsform och sätt in i ungen. Låt bli 50 grader i innertemperatur.

Blanda vin, äggulor och socker och saffran i en värmetålig skål. Ställ skålen i vattenbad i en kastrull. Vispa under uppvärmning tills det är tjockt och blir spår av vispen. Ta försiktigt bort skålen från kastrullen och vispa i en minut, håll varm fram till servering. Smaka av med salt.

Koka grönsakerna lätt i saltat vatten. Anrätta på tallrikar, servera med potatis.




Vitlökspasta

4 portioner pasta
1 paket bacon/parmaskinka
1 gul lök
2½ dl matlagningsgrädde
1-2 vitlöksklyftor
salt, peppar


Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Stek under tiden bacon/parmaskinka gyllene i en het stekpanna, låt rinna av på papper. Skala och hacka löken, bryn i samma stekpanna som baconet, slå på grädde och pressa i vitlök. Smaka av med salt och peppar. Slå av vattnet från pastan, vänd ner i vitlökssåsen och låt koka upp. Smula ner bacon. Anrätta på tallrikar.




Kycklinggryta med saffran

500g kycklingfilé
1 morot
1 palsternacka
½ purjolök
100-200g blomkål
2 kycklingbuljongtärningar
1-1½ dl vitvin
3 dl vatten
2½ dl matlagningsgrädde
½-1 paket saffran
Salt, peppar
Dill
Smör


Skär kycklingen i bitar. Slanta eller tärna morot och palsternacka, strimla purolöken och dela blomkålen i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna med smör, bryn kycklingen och krydda med salt och peppar. Tillsätt saffran, smulad buljong, morot, palsternacka, purjolök och dill. Slå på vin och vatten och låt småkoka i 5-10 minuter. Tillsätt grädden och blomkålen, låt koka upp och låt sjuda på svag värme i cirka 5 minuter. Smaka av grytan med mer salt och peppar efter önskemål. Servera med ris eller potatis.



Räksmörgås med brödpremiär

Sedan jag fick reda på min glutenintolerans har jag verkligen suktat efter syrligt råg- och helkornsbröd. Till min stora lycka fann jag Schärs substitut och kunde givetvis inte undgå detta tillfälle att eventuellt stilla min önskan. Så vad passar bättre än att provsmaka detta bröd än att göra sig en klassisk räksmörgås!? Brödet gjorde sig mycket bra till ändamålet. Saftigt och lite syrligt, dock med en liten bismak som är svår att precisera. Men jag är ändå nöjd. Dock är ju priset på 27-35:- för fem skivor bröd rena rånet, speciellt när liknande glutenhaltiga produker inte kostar mycket mer än en guldpeng.




Kalops 2.0

4 portionsbitar nötkött, wx bog eller högrev
1 liter vatten
2 msk kraftig oxfond
10-15 kryddpepparkorn
2 kryddnejlikor
2-3 lagerblad
svart- alt vitpeppar
8-10 scharlottenlökar altt små steklökar
morot
2 dl matyoghurt
spad från inlagda rödbetor
salt, peppar
1-2 morötter, gärna olika färger

Koka upp vatten tillsammans med fond, lagerblad, kryddpeppar och kryddnejlika. Skölj köttet under kallt vatten, lägg ner i kryddbuljongen och låt koka upp. Skumma av. Sänk värmen och låt köttet koka under lock i 1½-2 timmar. Skala lökarna och tillsätt i köttkoket, fortsätt koka utan lock så buljongen kokas ner och lökarna mjuknar. Sila därefter skyn, smaka av med salt och peppar och red vid önskemål med lite majsstärkelse.

Blanda matlagningsyoghurt med spad från inlagda rödbetor, smaka av med salt och peppar. Skala och hyvla/tärna morötterna, koka al dente i saltat vatten. Anrätta allt på tallrikarna, servera med potatis.



Potatisplättar

En användbar potatisplätt som kan varieras i all oändlighet med diverse olika tillbehör. Traditionellt med bacon och lingonsylt. Lyxigt med löjrom, rödlök och creme fraiche. Rökigt med kallrökt lax och pepparrotskräm. Svenskt med sill. Kustlikt med en hemmaslagen majonnäs och räkor. Ja, ni fattar? Välj och vraka!



400g potatis
1 ägg
½ dl glutenfri mjölmix alt vanligt mjöl
1 dl gräddmjölk
Salt, peppar
Smör


Skala och koka potatisen mjuk, pressa och låt svalna. Blanda samman potatisen med övriga ingredienser, forma små potatisplättar. Värm smör i en stekpanna på medeltemperatur. Stek plättarna gyllene på båda sidorna. Servera efter önskemål!





Fisk green curry

400g torskfilé eller annan vit fisk
400g gröna grönsaker som purjolök, broccoli, sockerärter
8-10 champinjoner
1 burk kokosmjölk
1 msk grön curry-pasta
1 tsk riven ingefära
fisksås
olja


Dela fisken i bitar, skiva champinjonerna och dela grönsakerna i önskad storlek. Hetta upp olja i en stekpanna och stek grönsakerna och svampen som hastigast. Tillsätt kokosmjölk, fisksås, currypasta och ingefära och låt koka upp. Sänk värmen, tillsätt fisken och sjud på svag värme ett par minuter tills fisken är klar. Smaka eventuellt av med mer fisksås.




Röding med blomkål- och potatispuré

4 portioner rödingfilé
400g potatis
400g blomkål
1 dl grädde
1 dl parmesan
Ett par buketter extra blomkål
Salt, peppar
Smör


Sätt ugnen på 150 grader. Skala potatis och dela blomkålen i mindre buketter. Koka i vatten alt mjölk. Mixa under tiden lite rå blomkål till smul i ströbrödsstorlek. Finriv parmesanosten och blanda med blomkålsströslet, smaka av med lite nymalen svartpeppar. Lägg rödingen på ett bakplåtspapper,  klicka över lite smör och krydda med salt och peppar. Gör plats för blomkål- och ostsmul, strö ut det i ett tunt lager på pappret. Sätt in i ugnen ca 10 minuter, vakta noga.


Värm under tiden grädden. Slå av potatis och blomkål, mixa till puré och späd med grädde till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar. Anrätta allt på tallrikar.




Kycklinggryta med röd pesto

400g kycklingfilé
1 rödlök
8-10 champinjoner
1 vitlöksklyft
2 msk röd pesto
1 msk kycklingfond
2½ dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk
Salt, peppar
Smör till stekning



Skär kycklingen i bitar, båta löken och skiva champinjonerna. Hetta upp en panna med smör, fräs kycklingen och lägg sedan ner lök och svamp. Låt allt fräsa en stund, krydda med salt och peppar. Pressa ner vitlöksklyftan, tillsätt pesto, fond, grädde och mjölk. Låt allt koka samman ett par minuter på medelvärme. Servera med valfritt tillbehör.




Bakpotatis med grönsaker och fetaostsås

4 bakpotatisar
Ett helt gäng grönsaker, jag använde sockerärter, broccoli, blomkål, purjolök, rödlök och paprika
2 vitlöksklyfta
Kikärter (eller kyckling, lax, skinka, räkor.. Eller vad du önskar använda)
1½ dl matlagningsyoghurt
100g fetaost
Smör
Salt, peppar

Sätt ugnen på 200 grader och sätt in potatisen. Baka tills den är mjuk, det tar ca 50-60 minuter (använd mikron om så önskas) . Mosa fetaosten och blanda med matlagningsyoghurt, krydda med salt och peppar.


Dela grönsakerna i mindre bitar. Värm upp smör i en stekpanna, pressa i vitlöken och låt fräsa en kort stund. Tillsätt grönsakerna och kikärterna, krydda med salt och peppar. Låt bara stekas som hastigast, grönsakerna skall fortfarande vara krispiga. Anrätta på tallrikar tillsammans med potatisen och fetaostsåsen.





Limetorsk med hummersås och bovete

Vissa dagar sörjer jag min glutenintolerans mer än andra. De dagarna saknar jag allt vad bulgur, dinkel, matvete, korngryn, couscous och nakenhavre nu kan kallas. Bovete är inte ens hälften så gott, kan jag bittert konstatera. Men dessvärre är det inte så mycket att göra åt saken.



4 bitar torskfilé alt sej
1 lime
1 hackad schalottenlök
1 bit morot
1 msk smör
2 dl vitt vin
1/2 dl vatten
2 msk msk hummerfond
vitpeppar
2 dl mjölk
1 dl grädde
4 portioner bovete alt bulgur om du inte är glutenintolerant
Broccoli
Sockerärter



Börja med att rimma fisken. Pressa över limesaft och riv över lite zest. Strö över lite salt och låt stå i ca 15 minuter. Förbered såsen: Hacka lök och morot, fräs i smöret utan att det bränns. Häll på vatten, vin, vitpeppar och hummerfond och låt koka ihop ordentligt. Tillsätt grädden och mjölken och låt koka up. Mixa såsen skummig.


Sätt ungen på 150 grader. Krydda fisken med lite salt och peppar. Lägg i en smord ugnsfast form och tillaga fisken tills mittentemperaturen är 50 grader, ca 10-15 minuter. Skölj bovetet under vatten. Koka sedan enligt anvisningarna på förpackningen, låt broccoli och sockerärter gå med den sista minuten. Anrätta allt på tallrikar.




Parmajärpar med rotfrukter

Köttfärs brukar vara en av barnfamiljernas mest välnyttjade råvaror. Fredagsmysets obligatoriska tacos; köttfärssåsen till pastan; köttbullar och mos; hemmagjorda hamburgare. Själv brukar min fantasi gällande köttfärs sina ganska tvärt. och tro mig, jag försöker finna inspiration genom att köpa lammfärs, tigga lite rådjursfärs av familjen och unna mig högkvalitativ färs. Men lik förbannat känns det inte speciellt roligt. Kanske har ni tips som ni vill dela med er av? Kryddsättningar, spännande användningsområden, nya rätter, cross-overnyheter eller gamla goda favoriter som borde få träda fram i rampljuset igen.. Kom igen, hjälp mig gärna ur mitt stagnerade köttfärsförhållande!



 400g nötfärs
8 skivor parmaskinka
1 vitlöksklyfta
Salt, peppar
800g rotfrukter
1 citron
1 kvist rosmarin
1 msk olja


Sätt ugnen på 200 grader. Skala och dela rotfrukterna i bitar. Lägg rotfrukterna i en eldfast form. Ringla över olivolja, pressa över citronsaft, tillsätt rosmarin och strö över fingersalt. Blanda runt och baka rotfrukterna mitt i ugnen ca 20minuter. Känn efter så att rotfrukterna börjar mjukna.


Blanda under tiden köttfärsen med pressad vitlök, salt och peppar. Forma 8 järpformade biffar och rulla in dessa i parmaskinka. Lägg ovanpå rotfrukterna och fortsätt baka dessa i ytterligare ca 10 minuter. Servera med en god kall sås.




Fiskgratäng med rotfruktskross

Idag hade jag det stora nöjet att bestifta närmare bekantskap med en väldigt trevlig fiskhandlare. Då måndagar brukar vara en relativt lugn dag vid fiskebilen så hade vi tid att stå och prata fisk i över tio minuter. Finns det något mer underbart än serviceinriktade återförsäljare med stor kunskap? Jag hoppad det blir ett kärt återseende under nästa vecka när fisk återigen skall inhandlas.



600g vit fiskfilé
1 kg blandade rotfrukter, jag använde palsternacka, morot och kålrot
2 dl creme fraiche
1 dl mjölk
½ dl dill
2 msk riven pepparrot
Salt, peppar


Sätt ugnen på 200°. Skala och skär rotfrukterna i bitar, koka dem mjuka och häll av vattnet. Krossa dem grovt med en potatisstöt eller stålvisp. Smaka av med salt och peppar.  Smöra en ugnsfast form och lägg rotfruktskrosset längs sidorna. Skär fisken i bitar, krydda med salt och peppar och lägg i mitten av formen. Lägg fisken i mitten och salta. Blanda crème fraiche med mjölk, dill och pepparrot. Smaka av såsen med salt och peppar, slå sedan över fisken. Grädda mitt i ugnen, cirka 20 minuter.





Biffwok med jordnötssmak

400g biff
500g grönsaker, jag använde blomkål, paprika, morot och purjolök
1 burk kokosmjölk
2 msk jordnötssmör
1 msk röd currypasta
1 msk soja
1 vitlöksklyfta
Fisksås alt salt
Olja


Strimla köttet, skär grönsakerna i bitar/skivor och hacka vitlöken. Värm upp olja tillsammans med vitlök i en stekpanna. Tillsätt köttet och stek 2-3 minuter. Vänd ner grönsakerna, rör om och låt allt fräsa 3 minuter.


Tillsätt kokosmjölk, röd currypasta, soja och jordnötssmör. Låt det koka upp under omrörning. Smaka av med salt/fisksås. Servera med kokt ris och ev hackade jordnötter.




Fänkålsstekt lax med gräddiga grönsaker

Idag blev det en tur till Falköping. Mickelmäss generar i att skördemarkander anordnas och närproducenter förenas i en njutbar tillställning. Honung, bröd, rapsoljor, sylt och marmelader, rökta viltprodukter, ostar, knäckebröd, äkta glass och ekologiska grönsaker. Ljuvligt! Tänk om det gick att torghandla varje vecka.. Eller om Vårgårda kommun kunde leva upp till sitt "center of innovation" och starta en liten saluhall. Ett ställe där lokala producenter kan samlas och saluföra sina produkter. Skulle verkligen vara en dröm... 


 4 laxfiléer
2 tsk fänkål
2 tsk kummin
Salt, peppar
400g grönsaker. Jag använde savojkål, broccoli, morot, sockerärter och rödlök
500g potatis
2 dl grädde

Skala och skiva potatis och morot, dela broccolin i delar, skär kålen grovt och klyfta löken.  Koka blanchera grönsakerna i lättsaltat vatten, ca 2 minuter. De skall vara knappt mjuka. Häll av vattnet och låt ånga av. Koka upp grädde och smaksätt med salt och peppar, vänd ner grönsakerna strax innan servering och låt bli varma.

Mortla kummin och fänkålsfrö. Krydda laxbitarna med salt, peppar och kryddblandningen. Halstra hastigt i en panna med lite smör, de får gärna ha lite krna kvar. Anrätta på tallrikar.





RSS 2.0