Tomatsoppa

Ömsom regn, ömsom sol. Vädret är allt annat än pålitligt idag. Efter en vistelse ute som varade i cirka fem minuter kom jag hem, blöt som få, och kunde krama ur regnvatten ur jeansen. Kort därefter spricker allt upp och solen skiner praktfullt. Men den klarblåa skyn byts omvartannan mot en betydligt mörkare igen... Men rått väder lämpar sig när en värmande soppa skall inmundigas. Så kanske fanns det en mening med det hela i alla fall?


2 konservburkar hela tomater, använd gärna mutti
2 msk röd pesto
6 dl vatten, ev mer
2 msk grönsaksfond
2 msk balsamvinäger
1 gul lök
1 msk tomatpuré
1 inlagd rostad paprika
1 vitlöksklyfta
1 tsk oregano
Ev lite chilipulver
Salt, peppar
1 dl creme fraiche/matlagningsyoghurt
Olja



Hacka lök och vitlök, fräs tillsammans med olja och pesto i en kastrull. Tillsätt tomatpuré och balsamvinäger och låt steka en stund innan tomater, vatten och fond tillsätts. Hacka paprikan i bitar och tillsätt i soppan. Krydda med salt, peppar, oregano och chili. Låt allt koka i ca 20 minuter. Tillsätt mer vatten vid behov. Mixa soppan, späd till önskad konsistens och låt bli varm. Mixa ner creme fraiche/matyoghurt och anrätta soppan i tallrikar. Toppa gärna med soltorkade tomater, rödlök och reducerad balsamvinäger.

 


Kycklingbiffar med sweet chilisås

500g kycklingfilé
1 ägg
½ dl polenta alt ströbröd om du tål gluten
Valfri smaksättning; chili, vitlök, ingefära, koriander…
Salt, peppar
2 dl matlagningsyoghurt
1 vitlöksklyfta
1 dl sweet chilisås (kontrollera att den är glutenfri!)
Broccoli
Sockerärtor
4 portioner ris
Olja till stekning


Hacka kycklingköttet fint alt kör hastigt i en matberedare. Blanda kycklingfärsen med ett uppvispat ägg, polenta samt kryddor, salt och peppar. Låt gärna stå en stund i kylen.


Blanda under tiden ihop matlagningsyoghurt med en pressad vitlöksklyfta och sweet chilisås, smaka av med salt och peppar. Sätt på riset, se anvisningen på förpackningen.

Forma biffar av kycklingen, stek gyllene på båda sidor i olja. Tag av pannan från värmen och låt biffarna stå någon minut. Koka upp saltat vatten, blanchera grönsakerna som hastigast. Anrätta allt på tallrikarna.





Vinbräserat ytterlår

Så här en fredagskväll brukar de allra flesta vilja fira in helgen genom att inmundiga en god måltid. Dock kanske orken tryter efter en hård arbetsvecka. Vad passar då bättre än en rätt som är god och sköter sig själv? Liten insats, stor utbetalning. Jag måste erkänna att jag föredrar styckningsdetaljer som bog, ytterlår och högrev framför oxfilé och ryggbiff. Det kräver lite mer kärlek och omtanke, men ger ett sådant välsmakande och mört resultat att jag nästan blir tårögd. Dock uppmanar jag er till att köpa bra kött. Tag inte till-bästa-pris-köttet. Leta vidare i köttdisken och försök hitta lokala producenter. Kanske har du den stora äran att bo nästgårds med en gård och kan köpa direkt från uppfödaren? Eller kanske en saluhall? Var lite om dig och kring dig, det är värt besväret!


4 portionsbitar av nötkött, ex ytterlår, högrev eller bog
4 dl rödvin
6 dl buljong
2 msk balsamvinäger
2 lagerblad
1 morot
1 bit rotselleri
8-10 scharlottenlökar/steklökar
8-10 champinjoner
lite nymald svartpeppar
salt
2 dl matlagningsyoghurt
1 vitlöksklyfta


Börja med att pressa vitlöksklyftan och blanda den med matlagningsyoghurten, smaka av med salt och peppar. Låt stå och mogna i kylen.


Skär moroten och rotselleri i grova bitar. Koka upp vin tillsammans med buljong, balsamvinäger och lagerblad. Tillsätt moroten och rotsellerin och lite svartpeppar. Skölj köttet i kallt vatten, lägg ner i grytan och låt sedan sjuda under lock i ca 2 timmar. Skala löken, tillsätt när ca 40 minuter av köttkoket kvarstår. Klyfta svampen och tillsätt när 20 minuter av köttkoket kvarstår, tag då av locket och höj värmen så såsen reduceras. Smaka av med salt och peppar. Ev kan lite svartvinbärssaft, en nypa socker eller lite gelé behövas för att balansera smakerna.


Anrätta på tallrikar, servera gärna med lite kokta morötter samt rostad potatis.



Potatis- och purjolöksoppa med spenat

Och så kom den utlovade värmen! Skönt att solen lyser med sin närvaro ett par dagar. Vi behöver ladda inför de annalkande mörka tiderna. Känns ganska ofattbart att oktober månad snart är ett faktum. Om ett par helger så skall klockan återigen vridas tillbaka. Snart står vi där, mitt i allt julbestyr. Men inte springa händelserna i förväg. Att försöka tillämpa lite medveten närvaro är nog sådant som jag behöver öva mig på. Att laga mat är ett perfekt tillfälle för att praktisera detta. Meditativt så det förslår! En liten torsdagssoppa blev resultatet.


4-5 potatisar
1-2 purjolökar
2 grönsaksbuljongtärningar
8 dl vatten
4 dl mjölk
2 dl creme fraiche
100g hackad spenat
1 msk vit balsamvinäger
Salt, peppar
Muskotnöt
smör



Skala och dela potatisen i bitar, strimla purjolöken. Fräs löken i lite smör i en kastrull. Tillsätt potatis buljongtärningar och vatten. Låt soppan koka ca 15 min, potatisen skall mjukna. Mixa soppan, tillsätt mjölk och crème fraiche. Värm upp soppan igen och smaka av med salt, peppar, muskotnöt och balsamvinäger. Tillsätt spenaten och låt bli varmt. Servera med ett gott bröd.




Kycklinggryta med senap och spenat

400g kycklingfilé
½ purjolök
8-10 färska champinjoner
2½ dl matlagningsgrädde
1 msk dijonsenap
1 kycklingbuljongtärning
1 dl vatten
Rejält med färsk spenat
Salt, peppar
Smör


Strimla kycklingfilén, skiva svampen och purjolöken. Hetta upp en stekpanna med smör, stek kycklingen och krydda med lite salt och peppar. Tillsätt svamp och purjolök och låt fräsa någon minut. Smula ner buljongen och slå på vattnet, grädden och senapen. Låt småputtra någon minut, smaka av med mer salt och peppar om det behövs. Vänd ner spenaten och låt denna slakas. Servera med ris eller potatis.



Parmainlindad torsk med puré

Har kört tur och retur till Landvetter idag för att hämta hem en brunbränd mamma ifrån en vecka på Kreta. Belöningen för denna resa tog jag emot med glädje; gyllene trådsaffran. Nu smider jag goda planer. Goda matplaner. Ni får hålla till godo med en parmainlindad fisk. God den också.


1 liter vatten
4 msk salt
4 msk socker
4 bitar torskfilé alt sej
8 skivor parmaskinka
Lite timjan
300g potatis
300g broccoli
300g palsternacka
mjölk
smör
salt, peppar



Börja med att rimma fisken. Blanda ihop vatten, socker och salt och rör om till det löst upp sig. Lägg ner fiskbitarna och låt rimma i ca 40 minuter.

Sätt ungen på 175 grader. Skala potatis och palsternacka, låt koka en stund innan broccolibuketterna tillsätts. Tag under tiden upp fisken ur rimlagen. Krydda fisken med lite salt och peppar samt timjan, rulla in varje bit i två skinkskivor. Lägg i en smord ugnsfast form och t
illaga fisken tills mittentemperaturen är 50 grader, ca 15-20 minuter.

Värm lite mjölk. Slå av kokvattnet och mixa potatis, palsternacka och broccoli slätt. Smaka av med salt och peppar, späd med varm mjölk till önskad konsistens och tillsätt en klick smör. Anrätta allt på tallrikar.





Kycklingpaj

Det utlovade fina vädret har inte infunnit sig. Tur då att det finns lämpliga inomhusaktiviteter att sysselsätta sig med. Brödbak, fryspåfyllning och bokläsning. Ett besök på biblioteket också såklart, mitt andra hem. Här kommer recept på pajen som nu ligger i frysen som perfekt akutlunch när situationen kräver.


Pajdeg:
3 dl glutenfri mjölmix, gärna med fiber
50g smör
1 dl kesella
ev 1-2 msk vatten
1 tsk salt

Fyllning:
300g grillad kyckling, kycklingrester eller nystekt kycklingfilé
1 burk champinjoner
1 röd paprika
1 gul lök
Lite jalapeno/green chilli
½ burk salsasås
100g färskost
Riven ost
Smör


Sätt ugnen på 200°. Arbeta ihop alla ingredienser till pajdegen i en matberedare en deg. Tryck ut degen i en pajform, nagga lätt och förgrädda i 10-15 minuter.

Strimla lök och paprika, stek tillsammans med kyckling och champinjoner i en stekpanna. Blanda under tiden ihop salsasåsen med färskosten, finhacka jalapenon. Slå kycklingfräset i det förgräddade pajskalet, fördela lite jalapeno ovanpå och bred över färskoströran. Strö över riven ost, grädda 15-20 minuter i ugnen. Servera med en härlig grönsallad.




Fläsklägg med rotmos

Jag fortsätter med att njuta av svensk husmanskost, och hoppas ni gör dito. Nu i rotfruktstider passar det ypperligt att nyttja kålrötterna till rotmos. Så sätt på en stor kastrull och låt tiden sköta resten.


2 kg rimmat fläsklägg med ben
2 gula lökar
1 morot
2-3 lagerblad
1 tsk torkad timjan
Vatten
500g kålrot
250g morot
250g potatis
Smör
Salt, peppar
2 dl matyoghurt
1 msk grovkornig senap
1 msk dijonsenap
1 msk vanlig slotts senap

Börja med att skölja fläsklägget i kallt vatten. Lägg i en rymlig kastrull och slå på vatten så att det täcker. Koka upp och skumma av.  Dela lök och morot i grova bitar, lägg i grytan tillsamman med kryddor. Koka sakta tills köttet är mört, cirka 2 timmar.

Skölj och skala kålrot, morot och potatis, skär i bitar.  Koka upp kålrötterna och moroten i silat spad från fläskläggkoket.  Låt koka i ca 30 minuter, lägg därefter i potatisen. Koka allt mjukt- Slå av kokspad men spara det. Mixa rotfrukter och potatis, blanda i en klick smör och späd med kokspadet till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar

Blanda ihop matyoghurt med senapsorterna, smaka av med salt och peppar. Låt stå i kylen fram till servering.

Tranchera gärna fläskläggen innan servering, då detta underlättar civiliserad förtäring.




Majskyckling med vit rotfruktspuré och äpplesås

Har du inte ätit majskyckling (alt hemuppfödd kyckling), har du inte smakat RIKTIG kyckling. Det här är så långt bort ifrån vattenmarinerad broilerkyckling du kan komma. Det här smakar gott, utan minsta kryddsättning. Köttet är så saftigt och mört att du vill sittdansa i ren eufori. Obeskrivbart gott. Den vita rotfruktspurén och äpplesåsen blev pricken över i:et, och föll i god harmoni. Så snälla. Unna er riktigt välsmakande kyckling. Det är värt var enda krona! Är nästan beredd att utlova mellanskillnaden om du nu smakmässigt skulle föredra det där vattniga åbäket som affärerna lockar med i annonserna (för jag känner mig ganska säker på att mina pengar stannar i min egen ficka!).


4 majskycklingfiléer med skinn kvar
500g potatis
250g palsternacka
250g rotselleri
Ca 2 dl Mjölk alt gräddmjölk
Smör
2 äpplen
4 dl kraftig buljong
1 tsk vitvinsvinäger
1 dl mjölk
Picklade grönsaker till servering

Dela äpplena i bitar, koka tillsammans med buljongen till en mosig massa. Mixa, smaka av med salt, peppar och vinäger. Tillsätt mjölken, värm upp och mixa såsen skummig innan servering.

Skala och skär potatis och rotfrukter i bitar. Koka mjuka i vatten. Värm mjölken. Mixa rotfrukterna hastigt till puré, späd med mjölk till önskad konsistens. Krydda med salt och peppar och vänd ner lite smör.

Sätt ugnen på 150 grader. Salta och peppra kycklingen. Stek i smör i en riktigt het panna med skinnsidan ner. Lägg kycklingen i en smord ugnsfast form med skinnsidan upp. Sätt in i ungen och stek kycklingen till 68 grader i innertemperatur.

Anrätta allt på tallrikar, servera med picklade grönsaker.  




Lax med savojkål och balsamicosirap

Sitter och känner mig som en välhängd biff; mör. Efter en heldag i Göteborg på bokmässa så är det väl inte helt oanad bieffekt. Känner att nattens sömn är behövlig. Väl i storstaden avnjöts en god middag på restaurang Hedens Hörna. Vältillagad rödingfilé. Gott! Här kommer en annan fisk, också den god.


4 laxfiléer
1 savojkålshuvud
1 gul lök
2 liter vatten
2 msk salt
1½ dl vit balsamvinäger
2 msk bruna senapsfrön
Salt, peppar

Avlägsna bladen från rotstocken, skår bladen i långa men smala bitar. Skala och skiva löken. Koka kål tillsammans med lök saltat vatten, ca 10 min. Plastklä en 1½ liters brödform. Lägg i avrunnen kål och lök, tryck bort vätska och lägg sedan i press över natten. Vid servering, skär i portionsbitar och värm dessa lätt i ugnen.

Koka upp balsamvinägern i en kastrull och reducera till en sirapsliknande konsistens. Rosta senapsfröna i en torr men het stekpanna tills de börjar knäppa

Krydda laxen med salt och peppar, stek på kraftig värme men spara gärna en lite råare kärna om så önskas. Anrätta på tallrikar, servera med potatis.




Kyckling- och nudelsoppa

Fortfarande rätt mör efter gårdagens spatserande och folkmyller behövde jag något snabbt och enkelt. Denna soppa uppfyllde båda kriterierna, och fick därav ersätta söndagssteken.


 300g grillad kyckling i bitar
Röd chilipeppar, valfri mängd (torkad går också bra)
10 champinjoner
1 gul lök
1 morot
1 röd paprika
2 vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
1 msk kycklingfond
½ msk fisksås
½ msk japansk soja (kontrollera att den är glutenfri)
12 dl vatten
200g risnudlar
Lite purjolök
1 dl hackade jordnötter
Olja, gärna sesam

Skiva champinjoner, hacka vitlöken fint och skiva den gula löken. Skär paprikan i bitar. Fräs vitlöken i lite olja i en kastrull, tillsätt kyckling och grönsaker. Slå på vatten, smaka av med fond, ingefära, soja och fisksås och låt koka upp. Tillsätt nudlarna och låt soppan koka tills de är klara (kolla angiven koktid på förpackningen) Strimla purjolök. Slå upp soppan i skålar, garnera med jordnötter och purjolök.




Rimmad sej med gräddstuvad spenat

Jag har vänt dagens regnväder till något positivt genom att nyttja den till min fördel. Frysen är fylld med nybakat bröd, i kylen står en lingonchutne på kylning och ett par böcker har inlånats. Dessutom har jag varit och pallat lite äpplen i min systers trädgård. Så, imorgon önskar jag lite sol.


1 liter vatten
4 msk salt
4 msk socker
4 portionsbitar fisk, sej eller torsk
2 dl grädde
Rikligt med färsk spenat
Salt, peppar
Riven muskotnöt

Börja med att rimma fisken. Blanda ihop vatten, socker och salt och rör om till det löst upp sig. Lägg ner fiskbitarna och låt rimma i ca 40 minuter. 

Sätt ugnen på 125 grader. Salta och peppra fisken, lägg i en smord ugnsform och sätt in i ungen. Låt bli 50 grader i innertemperatur. Koka upp grädden i en kastrull och smaka av med salt, peppar och muskotnöt. Vänd ner spenaten och låt koka någon minut. Anrätta på tallrikar, servera med potatis.




Chili con carne

Värmande grytor hör hösten till. En kryddstark chili con carne var verkligen på sin plats denna kyliga måndag. Kryddorna får anpassas efter tycke och smak. Barnfamiljer kanske vill hålla lite lägre profil med chilihettan än vad jag önskar göra. Så krydda, smaka av och korrigera.


400g nötfärs
1 burk blandade bönor
2 burkar krossade tomater
2 gula lökar
1 röd paprika
1½ dl starkt kaffe
½ dl tomatbaserad chilisås
½ dl tomatpuré
½-1 tsk paprikakrydda
½-1 tsk spiskummin
½-1 tsk chiopotle pasta
½-1 tsk mald koriander
Salt, peppar
Smör till stekning

Stek köttfärsen i lite olja. Hacka under tiden lök och vitlök, tillsätt i stekpannan tillsammans med tomatpuré, kryddor och kaffe. Tillsätt därefter de krossade tomaterna och chilisåsen. Låt allt koka svagt  i minst 45 minuter. Smaka av grytan, krydda mer efter behov och smak. Hacka paprikan och lägg i grytan tillsamman med sköljda bönor. Låt koka ytterligare 5 minuter. Servera med ris eller ett gott rustikt bröd att doppa med.




Tratkantarellrisotto med gröna ärtor

Hemkommen efter en helg i stugan. Vi dick en riktigt härlig lördag med solen som sällskap. Ätit gott har vi gjort också, kalops till lunch och torsk bourgogne med potatispuré till middag. Sitter nu hemma och hör på regnet. Bjuder på en risotto med svamp. Trattkantareller finns det mer än gott om!


2-3 scharlottenlökar
1 vitlöksklyfta
50g rotselleri
200g risottoris
10 dl vatten (eventuellt mer)
3 msk konc vilt- och kantarellfond
1 dl vitt vin
4 dl gröna ärtor
Rikligt med färska trattkantareller
smör
parmesanost
salt, svartpeppar


Finhacka lök och vitlök, skär rotsellerin i små bitar. Svetta grönsakshacket tillsammans med smör i en kastrull. Tillsätt risottoriset och låt fräsa en stund, slå sedan på vinet. Värm upp vatten och buljong i en kastrull. Slå lite över riset och rör om. Låt risotton koka på svag värme. Slå på buljong då och då när vätskan kokat bort och rör om. Riset är klart efter ca 15-20 minuter. 

Stek svampen i smör tills all vätska har kokat in. Rör ner svampen i risotton när den är färdig tillsammans med gröna ärtor och en klick smör. Riv i valfri mängd parmesanost, observera att den är smakstark. Smaka av med salt och peppar. Anrätta på tallrikar, servera med ett gott bröd.




Lammytterfilé med saltrostad potatis

Håll i hatten, blåsten håller i sig! Nåväl, det är väl en del av höstens charm. Dock påannonseras det finare väder till helgen. Jag hoppas verkligen att detta är en sanning och inte ett trösterikt förförelsetilltag för att skänka oss lite hopp. Det vankas nämmligen ett besök i dalarna. Stugan vår skall tas i befästning. Öppen spis, sällskapsspel och långkok är ledorden för helgens visit. Nog om framtiden, här kommer lite lamm från dåtid; helgens måltid.


4 bitar lammfilé
1 kvist rosmarin
800g potatis, helst ratte eller mandelpotatis
Grovsalt
Balsamicoredeuktion
Salt, peppar
Smör till stekning
3 dl gröna ärtor
½-1 dl riven parmesan (getost funkar också)
3 msk creme fraiche
1 liten vitlöksklyfta
Salt, peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Slå grovsalt i en ugnsfast form, lägg potatisen ovanpå och låt rostas i ugnen ca 25-30 minuter. Krydda köttet med salt och peppar. Värm upp smör i en stekpanna, lägg i en rosmarinkvist. Stek köttet på båda sidor till önskad stekgrad, låt vila i 10 minuter invirat i smörpapper. Koka upp ärtorna hastigt i vatten, slå av. Mixa ärtor tillsammans med parmesan, creme fraiche. Pressa i vitlök. Slå tillbaka i kastrullen, värm upp och smaka av med salt och peppar.

Anrätta på tallrikar, servera med balsamicoreduktion.


Blomkålssoppa med trattkantareller

1 blomkålshuvud
2-3 scharlottenlökar
10 dl mjölk
2 dl matlagningsgrädde
2 grönsaksbuljongtärningar
1-2 tsk vitvinsvinäger
Ev maizena till redning
Salt, peppar
Ett gäng stekta trattkantareller
Några droppar tryffelolja


Koka blomkålen nått och jämt mjuk i lättsaltat vatten, låt rinna av. Finhacka löken, fräs i smör i en gryta. Tillsätt buljong, mjölk och grädde och låt koka upp. Tillsätt blomkålen delad i mindre bitar, låt sjuda tills blomkålen är mjuk. Stek under tiden trattkantareller i en stekpanna.


Mixa soppan. Smaka av med vitvinsvinäger, salt och peppar. Red ev med maizena. Anrätta på tallrikar, strö över kantareller och droppa i ett par droppar tryffelolja. Servera med ett gott bröd.



 


Torskrygg med ärtsås

Torskrygg; ond mot plånboken men en stor fröjd för gommen. Visst svider det lite när priser per kilo ligger på 350 kronor. Visst överväger jag både en och tre gånger om det är värt att kosta på sig. Men när jag sitter ner och avnjuter detta undebara ting så är alla gamla synder förlåtna. Jag kommer göra det igen. Och igen. Vi lever bara en gång. Jag prioriterar god mat framför mycket annat. Så ja, torskryggen får fortsätta spränga gränserna i min matbudget.  


1 liter vatten
4 msk socker
4 msk salt
4 portionsbitar torskrygg
1-2 scharlottenlökar
1 fiskbuljongtärning + 2 dl vatten
4 dl gröna ärtor
1 dl grädde
1 dl mjölk
1 tsk vitvinsvinäger
Smör
Salt, peppar
Smör till stekning
Riven pepparrot till servering

Blanda ihop vatten, socker och salt och rör om till det löst upp sig. Lägg ner fiskbitarna och låt rimma i ca 40 minuter. Finhacka scharlottenlöken, fräs tillsammans med lite smör i en kastrull. Tillsätt vatten och buljong samt grädde och mjölk och låt koka upp. Lägg i ärtor och låt småkoka någon minut. Mixa såsen, sila och slå tillbaka i kastrullen. Smaka av med salt, peppar och vitvinsvinäger. Är såsen för tjock, tillsätt lite mer mjölk.

Sätt ugnen på 100-125 grader. Tag upp fisken ur rimlagen och låt rinna av. Värm upp en stekpanna med smör. Krydda fisken med salt och peppar, stek med skinnsidan ner några minuter. Lägg över i en ugnsfast form och stek klart i ugnen. Ta ut fisken vid en temperatur av 50 grader. Vid servering, värm på såsen och mixa kraftigt till skum. Servera med färskriven pepparrot, potatis och kålrot.





Pasta tatatoille

Underbara älskade frys som står där som räddare i nöden när lunchtimmen är slagen och blodsockret dalar. Med hjälp av lite infrusna rester går det på 10 minuter att fixa en riktigt god måndagslunch. Efter att ha veckohandlat och plockat iordning allt som inhandlats satt denna pasta precis där den skulle.


4 portioner pasta
1 sats
ratatouille alt infrusna rester
2 dl matlagningsgrädde
8-10 champinjoner
Olja
Salt, peppar
Ev mer citron
Parmesan

Koka pastan enligt anvisningarna på paketen. Skiva under tiden champinjonerna, fräs i en stekpanna i lite olja. Slå på den redan färdiga ratatouillen. Tillsätt matlagningsgrädden och låt koka upp. Smaka av med salt, peppar och ev mer citron. Vänd ihop pastan med grönsaksröran, servera med riven parmesan.




Rostad tomatsås med parmakyckling

Har haft en trevlig dag i sällskap med stora delar av den närmaste familjen i Borås. Vi avla ett besök på en restaurang jag lyckats googla fram. Inte det lättaste uppdraget att hitta söndagsöppna restauranger vill jag lova. Dock blev det en fullpott. På restaurang Köket avnjöt vi alla en riktigt vällagad och god måltid. Restaurangbesök betyder fisk för min del. Finns det fisk på menyn, är det vad jag väljer. En ugnsstekt röding med sparrissås och nypotatis, fint upplagt och lätt att älska. Fördelen med dessa besök är att de ger inspiration. Föder skaparlust. Ger idéer. Mormors kyckling liknade något jag åt tidigare i veckan faktiskt.



4 kycklingfiléer
1 liter vatten
½ dl salt
1 msk socker
8 skivor parmaskinka
6 tomater
1 vitlöksklyfta
4 dl kycklingfond
Salt, peppar
Timjan
Smör till formen

Börja med att blanda salt, vatten och socker till en rimmlag. Lägg i kycklingen och låt stå i kylen över natten (detta moment kan hoppas över, men det gör kycklingen betydligt godare och rekommenderas därför varmt).

Skär loss det gröna fästet på tomaterna, dela i mindre bitar. Lägg i en hög skål och mixa till en tomatsoppa. Slå i en kastrull, sätt på medelvärme. Finhacka vitlöken och tillsätt till tomaterna. Småkoka tomatsoppan så den reduceras till en tomatpuré. Rör om då och då under kokningen och ha uppsyn så att det inte bränner! Slå kycklingfonden i en annan kastrull och reducera ner till 1-2 dl återstår. Hit går att förbereda. Vid servering, rör ner tomatpurén i fonden, värm upp och smaka av med salt och peppar.

Sätt ugnen på 200 grader. Salt och peppra kycklingen, krydda med lite timjan. Vira in kycklingen i parmaskinkan, fäst eventuellt med tandpetare eller blötlagt steksnöre. Lägg i en smord ugnsform, stek i 15-20 minuter. Använd termometer för bästa resultat. Servera med tomatsåsen och valfritt tillbehör.




Dillkött

Älskade ärade husman! Det finns helt klart en anledning till att dessa rätter fortfarande har sin plats på menyn både i folkhemmen och på restaurangerna. Förr, tiden innan kolhydratshysterin bröt lös, var den där nypan socker ack så viktigt. Sötman som gifter sig med övriga smaker, intensifierar och harmoniserar. Nå väl, gott är det. Och helt klart värt sin tid på spisen då köttet är så mört att det smälter i munnen.

600g nötkött alt lamm
8 dl vatten
1 tsk salt
1 msk kalvfond
1 morot
1 gul lök
Ett par vitpepparkorn
½ tsk dillfrö
Ett par dillstjälkar
1 morot
1 bit purjolök alt 1 rödlök
1 dl grädde
1 msk socker
1 msk ättika
Hackad dill
Maizena till redning

Skär köttet i bitar, lägg i en kastrull. Koka upp vatten och salt eller buljong i en annan kastrull och häll det kokande vattnet över köttet. Låt koka upp, skumma sedan av noga. Skär moroten i bitar, skiva löken. Tillsätt i grytan tillsammans med dillfrön och några dillstjälkar. Låt grytan sjuda under lock på låg värmen i 1-1½ timme, köttet skall vara mört. Sila av buljongen från köttet, spara den dock till såsen!  

Slå kokspadet i en kastrull, red med maizena. Tillsätt grädden och låt koka upp. Rör ihop socker och ättika i ett glas, tillsätt lite i taget i såsen till en sötsyrlig smak. Lägg tillbaka köttet, avlägsna dock dillstjälkar och pepparkorn. Skiva gärna ner en ny morot och lite purjolök/rödlök om så önskas. Låt sjuda ett par minuter, Vänd ner rikligt med dill innan servering, smaka av med lite salt och vitpeppar om så behöv.  




Auberginecurry

Jag gillar att äta vegetariskt. Kräver lite kryddor och lite kärlek för att bli gott, men helt klart värt det extra besväret. Dock gillar jag inte de alla ersättningsprodukter för kött som tillhandahålls i handeln. Varför quornkorv, vegetariskt bacon och gröna köttbullar? Nå väl, alla är vi olika. Jag kan dock rekommendera denna snabba currypanna med aubergine för alla där ute, som likt mig väljer att äta vegetariskt då och då.


1-2 auberginer, beroende på storlek
1 röd paprika
1 gul lök
2½ dl matlagningsgrädde
2-3 msk mango chutney
1-2 tsk curry
2 vitlöksklyftor
Salt, peppar
Olja

Skär auberginerna i bitar, stör över lite salt och låt stå i ca 15 minuter. Hacka under tiden paprikan i mindre bitar, båta löken och finhacka vitlöken. Skölj av auberginen, stek tillsammans med övriga grönsaker och vitlök i lite olja ett par minuter. Strö över curry, tillsätt mango chutney och slå på grädden. Smaka av med salt och peppar. Låt koka ihop ett par minuter. Servera med ris.




saffranspasta med kräftstjärtar

4 portioner pasta
1 rödlök
250g cocktailtomater
1 röd paprika
1 vitlöksklyfta
2½ dl matlagningsgrädde
½ dl vitt vin
1 msk hummerfond (alt grönsaksfond)
½-1 kuvert saffran
Salt, peppar
Chiliflakes
Olja
400g kräftstjärtar

Koka pastan enligt anvisningen på paketen. Båta löken, dela paprikan i bitar och halvera tomaten. Finhacka vitlöksklyftan, fräs i olja tillsammans med övriga grönsaker. Tillsätt saffran, slå på fond, vin och matlagningsgrädde. Låt koka upp och sedan småkoka någon minut. Smaka av med salt, peppar och chili efter smak. Slå av pastan, tillsätt tillsamman med kräftorna i saffransåsen. Låt bli varmt, dock inte koka. Servera gärna med finhackad persilja.




Laxpudding

800g kokt kall potatis
250g kallrökt lax i skivor
½ dl finhackad dill
½ purjolök
200g bladspenat
2 ägg
4 dl mjölk alt gräddmjölk
Salt, peppar
Smör 

Sätt ugnen på 225 grader. Skiva den kokta potatisen. Strimla purjolöken, Krama ur spenaten och blanda samman med löken. Smörj en ugnssäker form. Varva potatis, lök- och spenatblandning, dill och lax, avsluta med ett lager potatis. Vispa ihop ägg och mjölk/gräddmjölk, smaka av med salt och peppar.  Slå äggstanningen över gratängen, låt gärna stå en stund innan gratinering så äggstanningen hinner fördela sig väl.. Grädda laxpuddingen i cirka 25 minuter, tills ytan har fått fin färg och äggstanningen ”stannat”. Låt den stå i ett par minuter innan servering. Servera gärna med riven pepparrot och skirat smör om så önskas.



Yoghurtmarinerad kyckling med röd curry

Idag har jag dragit nytta av det fina vädret. I sällskap med min mamma begav jag mig till skogs, med hållna tummar över att trattkantarellsäsongen tagit sin början. På mindre än en timme lyckades jag fylla en halv plastkasse, så nog är säsongen igång! Efter närmare två timmars rensande ligger svampen nu på tork. Jag vill ju säkra några njutstunder i höst och vinter, och torkad svamp förgyller det mesta. Idag blir det inget svampigt recept, men det kommer komma inom snar framtid kan jag lova! Idag: kyckling!



4 kycklingfiléer
2 dl matlagningsyoghurt
2 msk röd currypasta
4 portioner ris, gärna överblivet från gårdagen
1 morot
1 bit purjolök
1 dl jordnötter
Salt, peppar
Olja
Soja till servering

Blanda samman matlagningsyoghurt med currypasta. Lägg i kycklingen och låt marinera minst en timme. Hacka jordnötterna, strimla purjolöken och skiva moroten. Tag fram två stekpannor och hetta upp med olja. Salta och peppra kycklingen, stek filéerna i en utav pannorna på båda sidorna. Stek riset tillsammans med grönsaker och purjolök i den andra stekpannan, smaka av med lite salt och tillsätt jordnötter. Anrätta på tallrikar, servera med soja.




Tonfiskfilé med ärtvinägrett

Nu sitter jag på helspänn. Nicklas reser till Danmark och besöker NOMA. Innovation när den är som allra bäst. Missa inte!


2 msk ättika
4 msk socker
8 msk vatten
½-1 rödlök
2 dl tinade gröna ärter
4 bitar färsk tonfisk
1 citron
Salt, peppar

Finhacka rödlöken. Blanda samman ättika, socker och vatten, vänd ner rödlökshacket. Ställ in i kylen och låt stå ett par timmar, gärna över natten.

Tvätta citronen, riv av lite zest. Pressa över lite citronsaft över tonfisken och låt den marineras en stund. Pensla tonfisken med olja, krydda med salt och peppar och stek hastigt i en grillpanna. Kärnan skall fortfarande vara rå. Vänd ner ärterna i ättikslagen, smaka av med lite citronzest och saft. Arrangera på tallrikar, servera med ris eller potatis och citronklyftor.





Skagenlax med pepparrotsskum

Regnet trummar mot fönsterblecket, vinden pinar på och söndagens värme är ett minne blott. Men så är det september månad och höst. Bättre att försöka njuta av en bra bok uppkrupen i soffan än att förbanna vädret. Eller laga sig något extra gott, för att ge vardagen en liten guldkant. Fisk är för mig alltid njutfullt.


4 laxfiléer
3 msk matlagningsyoghurt alt creme fraiche
3 msk majonnäs
Skalade räkor
Dill
1 dl mjölk
2 msk creme fraiche
1 msk riven pepparrot
Salt, peppar

Sätt ugnen på 225 grader. Rör ihop majonnäs och matlagningsyoghurt, vänd ner räkor och hackad dill efter smak och krydda med lite salt och peppar. Lägg laxfiléerna i en lättsmord ugnsform, krydda laxen med salt och peppar. Skär sedan ett snitt i mitten av laxen, fyll fickorna med skagenröra. Sätt in laxen i ugnen och gratinera i 12-15 minuter. Värm under tiden upp mjölk och matlagningsyoghurt med pepparrot till ca 60 grader. Smaka av med lite salt och peppar. Mixa kraftigt precis innan servering till ett skum. Servera med potatispuré eller pressad potatis.





Ricottacakes

Här kommer ett recept på naturligt glutenfria ricottacakes, som mer än gärna slår sällskap med ett fruktigt tillbehör. Passa på att nyttja och njuta av naturens gratisförråd och gör en härlig sylt eller kompott.  


3 dl ricotta
3 ägg
1 dl mjölk
1 msk råsocker
en nypa salt

Vispa ihop ricottaosten med mjölk och ägg, tillsätt socker och salt. Smeten skall vara jämn och klumpfri. Värm en stekpanna med smör, klicka i ricottaspeten (ca ½ per plätt blir bra). När ovansidan börjat stelna och små hål bildats vänder du plättarna och steker dem gyllene även på andra sidan. Servera med valfritt tillbehör.





Rådjursbiffar sjudna i balsamvinäger

Ljuva höst, du välkommnas med öppna armar. Utöver den ljuvligt friska luften, behagliga sovtemperaturer och mörker som inbjuder till tända ljus gillar jag att allt blir som det brukar. Återigen trillar mina mattidningar ner i postlådan och skänker mig både glädje och inspiration. På tv ersätts dåliga repriser med både gamla beprövade program och spännande nyheter. Svampen spirar i skogen och träden bär frukt. Njutbart helt enkelt. 



 400g rådjursfärs (nötfärs fungerar också)
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk fond
1 tsk timjan
Salt, peppar
3 msk ricotta alt creme fraiche
2 dl balsamvinäger
1 msk fond
1 msk honung alt socker
Lite vatten

Finhacka löken, blanda med färs, timjan, fond, ricotta och pressad vitlök. Smaka av med salt och peppar. Forma 8 biffar, stek dessa på båda sidor i smör. Ta upp biffarna och lägg på ett fat. Slå i balsamvinäger och fond, söt med honung eller socker. Sänk värmen och låt balsamvinägern koka ihop i 5-10 minuter till en mer simmig konsistens, späd vid behov med lite vatten. Lägg i biffarna igen, ös med balsamskyn och låt småbuttra i ytterligare ett par minuter. Tillsätt eventuellt ytterligare lite vatten vid behov. Arrangera på talltikar, servera med valfritt tillbehör. Själv valde jag gafflade rotfrukter i all sin enkelhet.

 

 


RSS 2.0