Pasta bolognese
300g nötfärs
100g sidfläsk alt parmaskinka
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
100g morot
75g rotselleri
75g palsternacka
2 dl vitt vin
1 burk krossade tomater av märket mutti
2 msk tomatpuré
1-2 lagerblad
muskotnöt
salt, peppar
torkade örter efter smak, ex timjan, oregano, rosmarin
smör
Hacka löken och vitlök, tärna rotfrukterna i ½-cm bitar. Skär sidfläsket i sm tärningar. Hetta upp smör i en stekpanna och fräs vitlök, lök, rotselleri och morötter i 5-6 minuter. Tillsätt tomatpuré och sidfläsk och bryn lite till, slå på fond. Smula ner färsen och bryn till en grynig massa, slå på vin och krossade tomater. Smaksätt med lagerblad, muskotnöt och ötrkryddor samt lite salt och peppar. Lägg på lock och låt allt småputtra i ca en timma på låg värme, gärna längre. Glöm inte att röra om då och då. Smaka av om mer kryddor behövs. Låt gärna köttfärssåsen stå i kylen under natten, detta gör att smakerna växer till sig. Servera med nykokt pasta, soltorkade tomater och parmesanost.
100g sidfläsk alt parmaskinka
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
100g morot
75g rotselleri
75g palsternacka
2 dl vitt vin
1 burk krossade tomater av märket mutti
2 msk tomatpuré
1-2 lagerblad
muskotnöt
salt, peppar
torkade örter efter smak, ex timjan, oregano, rosmarin
smör
Hacka löken och vitlök, tärna rotfrukterna i ½-cm bitar. Skär sidfläsket i sm tärningar. Hetta upp smör i en stekpanna och fräs vitlök, lök, rotselleri och morötter i 5-6 minuter. Tillsätt tomatpuré och sidfläsk och bryn lite till, slå på fond. Smula ner färsen och bryn till en grynig massa, slå på vin och krossade tomater. Smaksätt med lagerblad, muskotnöt och ötrkryddor samt lite salt och peppar. Lägg på lock och låt allt småputtra i ca en timma på låg värme, gärna längre. Glöm inte att röra om då och då. Smaka av om mer kryddor behövs. Låt gärna köttfärssåsen stå i kylen under natten, detta gör att smakerna växer till sig. Servera med nykokt pasta, soltorkade tomater och parmesanost.
Kommentarer
Trackback