Hamburgare

Hemmagjord hamburgare, så gott. Det är väl egentligen en otjänst gentemot denna rätt att ens namnge den efter något som kan föra tankarna till en snabbmatskedjas massproducerade skosula. Nåväl, jag hoppas min entusiasm och min bild får det att framgå att det här är så mycket bättre. Förakta inte hamburgarna, så länge de är hemgjorda. Hur du önskar avnjuda din saftiga hamburgare är upp till dig. Använd tacokonceptet och servera diverse olika tillbehör i skålar och låt var och en stapla upp sin favorit. Så här byggde jag:

100g fin nötfärs
några droppar liquid smoke
salt, peppar
rucola
saltgurka
grillad paprika
vitlöksdressing
rödlök
1
fiberbaguette 

Blanda samman färsen med liquid smoke, salt och peppar. Låt stå till sig i rumstemperatur. Stek i smör eller lägg på grillen. Bygg, stapla och tillverka din måltid. Avnjut! Servera med en härlig sallad, rostade potatisar alt rotfrukter.




Dansa med kalvar!

Kalvdans är en anrik delikatess som åter är på frammarsch. Jag hade privilegiumet att mottaga en direktleverans från en av kvinnorna på Kullings kalvdans under gårdagen. Mycket mer närproducerat kan det inte bli med tanke på att det är i grannkomunen den tillverkats. Och med tanke på med det engagemang hon berättade om sin skapelse och hur den skulle anrättas och serveras för optimal njutning, råder inga tvivel om att den tillverkats med kärlek. Underbart! Har ni tillfälle att låta er väl smaka denna svenska klassiker uppmanar jag er att inte gå miste om det. Dessutom både mjöl och äggfri!




Rotfruktspytt

En rätt som passar ypperligt när grönsaksfacket i kylen behöver rensas på diverse olika restbitar. Härligt när kylskåpsrens smakar riktigt gott. Önskas det senapsmak så byt ut vitlöken. Har du kassler som måste användas? Ersätt kycklingen! Lägg till och ta bort, en ptt är sällan den andra lik.


800g rotfrukter och potatis
500g kycklingfilé alt kassler
1 gul lök
kantareller
smör
salt, peppar
2 dl matyoghurt
1 vitlöksklyfta


Blanda yoghurten med pressad vitlök, smaka av med salt och peppar och låt sedan stå till sig i kylen. Skala och skär rotfrukterna i bitar, förkoka en liten stund i saltat vatten. Skiva under tiden löken och strimla kycklingen. Stek i smör tillsammans med kantareller i en stekpanna, smaka av med salt och peppar. Slå av rotfrukterna och tillsätt dessa i stekpannan, låt få färg. Anrätt på tallrikar och servera med vitlöksyoghurt. Servera med knäckebröd.






Ärtig pasta

4 portioner glutenfri pasta
400g gröna ärtor, frysta men tinade
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 dl vitt vin
1½ dl matlagningsgrädde
parmesanost
smör
salt, peppar


Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Hacka löken, fräs i lite smör i en kastrull tillsammans med pressad vitlök. Tillsätt ärtor (spara eventuellt några till den färdiga ärtsåsen) och slå över vinet. Låt koka under någon minut. Tillsätt matlagningsgrädde och krydda med lite salt och peppar. Mixa ärtsåsen. (vänd här i resterande ärtor om några sparats). Vänd ner pastan i ärtsåsen, anrätta på tallrikar och riv över parmesanost. Servera gärna med lax, kryddig korv stekt i slantar, bacon eller lufttorkad skinka. Servera med citron om så önskas.



Thaikorv

Jag har sagt det tidigare; förakta inte vår falukorv! Trots att den i sig själv inte utgör någon smaksensation så gör den sig bra i diverse olika korvrätter. Dock vill jag erinra er om det faktum att dyrare och därigenom mer kötthaltig korv är värd var enda krona. Unna er bra råvaror, det får ni igen tusenfalt. Nåväl, här flörtar vår svenska falukorv med de asiatiska smakerna. Gott och ett bra alternativt till den utnötta korv Stroganoff.

400g falukorv
1 burk kokosmjölk, 400ml
grönsaker alt wokmix, jag använde blomkål, morot, purjolök, bambuskott, sockerärter och paprika
½-1 dl sweet chilisås
smör
ev lite salt


Skär korv och grönsaker i bitar. Hetta upp smör i en stekpanna, fräs korven. Tillsätt grönsakerna och låt dessa fräsa en kort stund innan kokosmjölken slås på. Tillsätt sweet chilisåsen, börja med mindre mängden och smaka av. Smaka eventuellt av med lite salt. låt sjuda i fem minuter på svag värme. Servera med basmatiris.






Lapskojs goes lax

En uppdatering till av husmanskosten. Lapskojs bar guldig skrud första gången vi råkade på varandra. Det var i den klassiska guldburken från försvaret som jag lät mig smaka rätten. Nu har jag bytt ut det salta köttet mot rökig lax. Med lite pepparrot blir det trenne succé hos mig. Men lapskojs med lax måste väl ändå vara laxkojs? Nåväl, gott vad det än må kallas.


200g kallrökt lax
800g potatis
färsk spenat
mjölk/matlagningsgrädde/creme fraiche
färsk pepparrot
salt, peppar
muskotnöt

SKala och koka potatisen mjuk. Skär under tiden laxen i bitar. Slå av potatis och stöt potatisen, tillsätt spenat och valfri mejeriprodukt. Smaka av med salt, peppar och muskotnöt. Rör samman till mos, spenaten skall slakna. Vänd i och blanda in laxbitarna. Anrätta på tallrikar, riv över pepparrot. Servera med knäckebröd.



Måndagslyx

Kött och potatis, fast lite annorlunda. Denna måndag lyxar jag till det med ytterfilé av nöt och kantareller. Alla dagar förtjänar att firas. Dessutom älskar jag måndagar. Kylen är nypåfylld och magen mätt och nöjd. Här kommer receptet som gör mig nöjd.


Stompad kantarellpotatis med nötytterfilé
500-600g nötytterfilé
800g potatis
kantareller
1 gul lök
ca 1 dl matlagningsgrädde
smör
salt, peppar
balsamicosirap

Brja med köttet. Krydda med salt och peppar, stek runt om i smör för tt få lite färg. Låt sedan gå klart i ugn på 150 grader. Använd termometer, för rosa kött ta ut vid 58 grader. Låt vila ca 10 minuter invirat i folié. Skala och koka potatis. Stek under tiden svamp tillsammans med skivad lök i lite smör, krydda med salt och peppar. Tag av från värmen och slå på matlagningsgrädden. Slå av den färdigkokta potatisen, stompa lätt med en ballongvisp/visp, krydda med salt och peppar. Vänd i lite smör och kantarellröran, rör runt till ett mos med mycket "bitar" i. Skiva köttet. Anrätta på tallrikar, servera med balsamicosirap.





Söndagstristess och fläskkotlett

Känner mig lika grå och insperationslös som vädret utanför. Sommarvärmen försvann i och med det regn som kom anstormande. Givetvis är tankarna fyllda över det vansinnesdåd som skett i vårat grannland. Det känns tugnt. Ofattbart.

Sådana här dagar är det skönt att luta sig tillbaka och låta de säkra korten få utgöra matintaget. Förakta aldrig fläskkotlettens storhet! Med skysås och potatis får du en bra måltid som smakar gott. Perfekt en dag som denna.




Kantarellrisotto

En risotto i al sin enkelhet blir tillsammans med smörstekta kantareller en ljuvligt lyxig lunch. Njutbart en fredag som denna!

1 gul lök
100g rotselleri
200g risottoris
10dl vatten (eventuellt mer)
3 msk konc vilt- och kantarellfond
1 dl vitt vin
kantareller
smör
parmesanost
salt, svartpeppar
hackad persilja

Finhacka lök och skär rotsellerin i små bitar. Svetta tillsammans med smör i en kastrull. Tillsätt risottoriset och låt fräsa en stund, slå sedan på vinet. Värm upp vatten och buljong i en kastrull. Slå lite över riset och rör om. Låt risotton koka på svag värme. Slå på buljong då och då när vätskan kokat bort och rör om. Riset är klart efter ca 20 minuter. 

Stek svampen i smör tills all vätska har kokat in. Rör ner svampen i risotton när den är färdig tillsammans med en klick smör. Riv i valfri mängd parmesanost, observera att den är smakstark. Smaka av med salt och peppar. Anrätta på tallrikar och strö över persilja. Låt gärna var och en hyvla över mer parmesan om så önskas. Gott bröd och en härlig sallad kompletterar måltiden väl.




Stompad citron- och dillpotatis

Ombytligt väder. Ömsom sol, ömsom regn. Det är väl det här som kallas svensk sommar antar jag. Dock kan en regnskur ibland lätta den kvalmighet som ter sig övermäktig dagar som denna. Och regn mot ljummen asfalt skänker ljuvlig arom. Nåväl, lagat mat och ätit har jag i vanlig ordning. Mos på färskpotatis blir som bekant inte någon höjdare (om behovet av tapetklister inte gör sig gällande). Att stompa färskpotatisen går dock utmärkt, och gott blir det. Här med citrusen fräschör och dill, perfekt i kombination till en bit lax. Tillaga bara inte fisken för länge!


800g färskpotatis
1 citron, saft och skal + ev en till servering
1 knippe dill
3 msk smör
ev en skvätt grädde
salt, peppar
4 laxfiléer


Skrubba och koka potatisen i rikligt saltat vatten. Anrätta under tiden laxen; stek, grilla, ugnsbaka eller rök. Hacka dill, finriv det yttersta av citronskalet och pressa ut saft. Stöt den nykokta potatien med en visp/trägaffel. Vänd i dill, citronskal och citronsaft samt smör. Smaka av med salt och peppar. Ev kan en liten skvätt grädde behövas, dock skall potatisen inte bli mos! Servera med laxen. Brynt smör eller en yoghurtsås med smak av dill, citron och honung gör sig bra till. Och lättkokta primörer så som sparris, broccoli och ärtor. Servera med citronklyftor att pressa över.



Dolmar omfamnade av kål

Här kommer en klassiker i de svenska köken. Om någon sagt åt mig som barn att jag, när jag blev äldre, skulle uppskatta denna rätt hade nekat detta påstående. Ack så dum och oerfaren jag då hade varit. För jag tycker att det verkligen är en höjdarrätt, trots sin relativt intetsägande ingrediensförteckning. Nå väl. Ge er i kast med den litet pilliga insats som kåldolmarna kräver, och ni kommer inte bli besvikna.

1 kålhuvud
400g köttfärs
1 msk kalvfond
1 dl mjölk
1 liten gul lök, finhackad
3 dl kokt kallt ris
salt, peppar
1 msk soja
2 msk sirap
1 msk fond
½ dl vatten

Koka upp  mycket vatten i en kastrull. Skär kring kålhuvudets rot så att bladen går att få loss. Koka kålhuvudet med roten uppåt. Lossa och ta upp bladen efter hand som de mjuknar, låt rinna av. Skär eventuellt bort den grövta bladstjälken för att underlätta rullandet. 

Blanda körrfärsen med fond, mjölk, lök och ris. Smaka av med salt och peppar. Lägg lite färs på ett kålblad, vik in sidorna och rulla ihop till ett paket. Upprepa med nästa blad och fortsätt tills du har fått ihop önskat antal. Lägg i en smord ugnsform. Blanda sirap, fond, soja och vatten, pensla dolmarna med detta och sätt in i ugnen på 200 grader. De tar runt 30-35 minuter i ugnen, kontrollera gärna med tempmätare så färsen är 70 grader. Slå eventuellt på mer vatten och pensla dolmarna några gånger under stektiden. Servera med potatis, lingon och gärna en skysås från skyn som bildas under stekningen.







Müsli

B&P Naturens Skafferi expedierar ett litet utbud av glutenfria produkter, specerier så som müsli och flingor. Jag har haft förmånen (ja, så god är den!) att prova deras Äpple&Fikon müsli. Med ett innehåll av boveteflingor, puffad quinoa, pumpakärnor och härliga bitar av torkade fikon och äpplen tycker jag denna müsli verkligen är en smakupplevelse värd att avnjuta. Förvisso är priset högt, men till helgfrukosten tycker jag absolut den är något att unna sig. Med sin krispighet och sötma gör den sig också bra på diverse olika desserter. Strö över en frusen cheesecake istället för att göra en kexbotten eller toppa en krämig tyrkisk ypghurt med färska bär, lite honung och müsli. Måste jag förtydliga det faktum att även deras müsli med smak av blåbär & kokos kommer provsmakas inom en snar framtid?!






Omelettrulle med kantareller

1 port

1 näve kantareller
1/4 gul lök
½-1 dl matlagninsgrädde
rucolasallad
2-3 ägg
1 msk vatten
salt, peppar
smör
persilja

Bärja med att steka kantarellerna i en torr panna till all vätska kokat bort. Tillsätt smör och lök och låt fräsa en liten stund. Smaksätt med salt och peppar. Slå på grädden och låt denna koka någon minut tills den är krämig. Vänd i rucola och ställ åt sidan. Vispa ihop äggen lätt med vatten, smaka av med salt och peppar. Stek i lite smör på medelvärme, ovansidan skall precis "stanna".  Lägg på kantarellröran, rulla omeletten och lägg upp på fat. Strö över färsk hackad persilja.




Barndomsnostalgi

Vissa rätter har sin största charm i de minnen de frambringar. Egentligen utgör den i sig själv ingen smakupplevelse värd att celebrera, men erinran om det som en gång varit är det. Den lena havregrynsgröten kommer alltid föra mig tillbaka till farmors kökssoffa, där jag och lillasyster satt morgonrufsiga i håret och inväntade att få bryta nattens fasta med gröt och hemkokt jordgubbssylt. Det måste ha varit all kärlek som gjorde den så fantastisk. Mormors stuvade makaroner var den bestående önskan så fort det vankdes lunch hos henne. Sådan krämighet har sällan skådats förr! Blå Bands pulverbearnaise kommer alltid få mig att tänka på min goda vän Emelie, och därför alltid göra mig varm i hjärtat. Så mat är minnen. Det är något vi alla skall dra oss till minnes när vi bjuder oss själva och andra till bords. Matens betydelse får aldrig negligeras, både för den fysiska som den psykosociala hälsans skull.

Åter till den rätt som fick mig att bli nostalgisk. Falukorv med potatismos. Hur frekvent förekommande är inte denna rätt hos barnfamiljer? Kontrollera att korven är fri från gluten. Ett annat tis är att unna er en liten dyrare falukorv, då gärna från någon lokal producent. Kötthalten skall vara hög! Annars, ät och njut med de tillbehör som väcker mest minnen hos er.



Brödbakarväder

Det kändes i vinden redan tidigt i morses att regn var på väg. Nu strilar det från regntyngda moln och knastrar av droppar som slår mod vindskivorna. Tur att frysen önskade att bli påfylld, för brödbak är en perfekt sysselsättning under rådande väderomständigheter. Så det blev till att förena nytta med nöje och göra sig två limpor. Om sanningen skall fram förbereddes brödet redan under gårdagen, eftersom frö och bovete skall skållas och låtas stå och vila. Men helt klart ett bröd värt att baka, för det var mycket gott. Ett bra basbröd som inte smakar för mycket utan låter pålägget fylla sin funktion. Bra konsistens dessutom. Mycket som skall stämma för att brödet skall uppskattas helt enkelt!


2 dl krossat bovete
1 dl solrosfrö
½ dl linfrö
½ dl sesamfrö
2 msk salt
2½ dl kokande vatten

Skölj bovetet och låt inna av. Blanda med övriga ingredienser i en burk, slå över det kokheta vattnet och täck med plast. Låt stå i rumstemperatur under natten.

30g jäst
2½ dl vatten, 37 grader
430g semper grov mix (5½ dl)
110g havremjöl (2½ dl)
1 burk katrinplommonpuré á 125g (barnmatshyllan)
Skållning från föregående dag
ev någon krydda

Rör ut jästen i vatten i en köksassisten. Tillsätt övriga ingredienser och kör på medelhastighet i 15-20 minuter. Smörj och beströ under tiden två 1½ literformar alt en 2 litersform. Fördela degen i formarna och låt jäsa under duk i 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in bröden och sänk genast till 200 grader. Grädda tills brödet nått 100 grader i temperatur, tar ca 30-40 minuter. Tag ut och låt svalna på galler under duk. Låt sedan bröden stå invirade i handduk till nästa dag. Skär sedan upp och frys det som inte äts upp.




Kokoslax

Matlagning handlar om att våga pröva. Gå inte och trampa i samma gamla stentrianmässig hjulspår. Vidga vyerna och finn nya och tidigare obesökta stigar. Nyckeln till framgång handlar om att våga tänka utanför ramarna och att lita på dina smaklökar. Här är ett recept att öva på. För här handlar det om att smaka. Smaka, smaka och smaka. Det är du och dina önskemål som avgör hur mycket kryddor som behövs. Vill du ha kraftig limesmak, så tar du mycket lime. Föredrar du ingefära så tar du mer av det. Som sagt, dina önskemål och din rätt att briljera!


400g laxfilé
blomkål
sockerärtor
1 burk kokosmjölk, 400g
limesaft
1 tsk mald koriander
1-2 cm färsk ingefära
sesamolja
salt

Skär laxen i bitar, dela blomkålen i mindre buketter. Stek laxen i sesamolja i en stekpanna. Slå på kokosmjölk, riv i ingefära och tillsätt koriander samt grönsaker. Smaka av med limesaft och salt. Servera med kokt basmatiris eller risnudlar.


Kantarellpasta

Underbara svamp! Uppmanar alla att bege sig ut och söka efter detta gula guld. Gör grå vardag till fest med ett enda trollslag. Och att det dessutom är gratis och genererar i frisk skogsluft gör ju inte saken sämre. Njutbart. Jag skall fylla frysen med svampen för att ha möjlighet att bringa lite ljus när vintermörket åter är ett faktum. Tilldess njuter jag av svamp så fort tillfälle erhålls.


4 portoner spagetti, glutenfri
8 skivor parmaskinka
3 dl matlagningsgrädde
kantareller efter lycka i svampskogen och smak
1 rödlök
1 näve rucolasallad
smör
salt, peppar
ev balsamicosirap


Sätt ugnen på 200 grader. Lägg parmaskinkan på bakplåtspapper på en plåt, rosta i ca 10 minuter. Konrollera att den inte blir bränd utan bara härligt krispig. Ta ut och låt ligga på hushållspapper under tiden att resten av maten tillagas. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen, låt den vara al dente. Stek under tiden svampen i en stekpanna tills all vätska kokat bort. Strimla rödlöken och tillsätt denna tillsammans med smör i kantarellerna. Frås en stund, slå sedan på matlagningsgrädde. Krydda med salt och peppar. Vänd ner pastan tillsammans med rucolan i svampen och lögg upp på tallrikar. Smula över den rostade parmaskinkan och ringla eventuellt över lite balsamicosirap.



Kyckling med marinerad gurka

Struktur är a och o i mat. Att tillfra något som överraskar ger alltid samma lyckade resultat. Min gurksalsa beströddes med hackade jordnötter och nådde nya nivåer. Mycket smaklig middag. Dock vill jag passa på att lyfta varningens finger för sweet chilisåser som kan innehålla vetemjöl. Kontrollera detta, annars tycker jag ni skall ge denna kyckling en chans att charmera er.


4 kycklingfiléer
4 portioner basmatiris
1 msk fisksås
1 msk limesaft
1 msk sweet chilisås (kontrollera att den inte innehåller mjöl!)
½ gurka
sesamolja
hackade jordnötter
1 lime i klyftor
salt, peppar


Blanda fisksås med limesaft och sweet chilisås. Skiva gurkan tunt och blanda ner i dressingen, låt stå i kylen under beredning av övrig mat. Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen. Skiva kycklingfiléerna i tunna skivor. Pensla med sesamolja och krydda med salt och peppar, stek eller grilla hastigt. Anrätta på tallrikar, strö över hackade nötter och servera med limeklyftor som pressas över kycklingen. Soja är också gott till, eller mer sweet chilisås.



Sommarsoppa

Blomkål
Knippmorötter
Sockerärtor
Sparris
1 bit purjolök
5 dl vatten
1 glutenenfri grönsksbuljongtärning
4 dl mjölk
majsstärkelse
salt
ev persilja


Dela blomkålen i mindre buketter, halvera morötterna, strimla purjolöken och skär av ändarna på sparrisen. Koka upp vattnet med lite salt och buljong. Tillsätt morötterna först och låt koka någon minut. Red soppan med mjölk och majsstärkelse utrört i lite vatten till lagom konsistens. Tillsätt övriga grönsaker och låt koka nätt och jämnt mjuka. Rör eventuellt i lite finhackad persilja.   




För den sötade tanden

Jag är inte en söttandad person. Växte inte upp i någon "fikafamilj" och slutade äta godis redan som 9 åring. Men glass, då framför allt mjukglass och cheesecake faller mig i smaken någon gång ibland. Eller som här. En söt mjölkpudding med vaniljsmak serverad med solmogna och handplockade smultron. Perfekt dessert efter en sopplunch.



3 dl mjölk
½ dl gelesocker multi
1 tsk vaniljsocker alt ½ vaniljstång
smultron


Koka upp mjölken, eventuellt med vaniljsmak. Rör ner sockret och låt koka under 30 sekunder, tillsätt vaniljsocker. Slå upp i portionsformar och ställ i kylen under 3-4 timmar.. Servera med bär!




Inkokta rotfrukter

Grönsaker. Så ljuvliga, så vackra. Rotfrukterna har verkligen fått den upprättelse som de förtjänar. Alla minns vi väl överkokta morötter och tråkiga räfflade rödbetor. Men det var då. Nu erhålles rotfrukter i alla möjliga konstellationer. Rostade, puréeade, som chips, inlagda, glacerade, råmarinerade och grillade. Eller som här, inkokta.


800g valfria rotfrukter (jag tog morot, kålrot, palsternacka, rödlök)
3 lagerblad
12 dl vatten
2-3 msk vitvinsvinäger
1 msk socker
en rejäl nypa salt
svartpeppar

4 ägg
1 liter vatten
1 msk vitvinsvinäger
2 tsk salt

2 dl mjölk
Senap efter smak, jag tog slotts orginal samt en grovkornig vinägersenap
bruna senapsfrö


Koka upp 12 dl vatten med lagerblad, socker, vinäger och svartpeppar. Borsta alt skala rotfrukterna, skär i bitar. Koka rotfrukterna mjuka i inkokningslagen, observera att vissa rotfrukter tar längre tid än andra och därför kan behöva koka en stund innan resterande tillsätts.

Koka upp 1 liter vatten med vinäger och salt till att pochera äggen i. Knäck äggen ett och ett i glas, virvla igång det vattnet och slå i äggen. Sjud i 3 minuter för lös äggula, 4 för krämig och 5 minuter för genomkokt. Tag upp med hålslev.

Vispa ihop mjölken med senap och värm till ca 65 grader. Skumma upp med mixer strax innan servering. ROsta senapsfröna i en torr het panna tills de "poppar", passa noga så att det inte bränner!

Anrätta på tallrikar. Servera med knäckebröd med ost. För den som önskar kan stekt bacon, halstrad kassler eller kallrökt lax serveras till.




Vackert förpackat

Givetvis är det hur maten smakar som är det allra viktigaste, men det estetiska förhöjer nöjet och njutningen en extra nivå. Jag tycker det är värt att investera lite extra tid i tillberedning och uppläggning. Tänk lite färg, lite struktur och gärna någon slags granityr. Som dessa söta paket av kyckling. Rena fröjden för både öga och gom. Väl värda den lilla handpåläggningen som krävdes.


Parmakyckling

4 kycklingfiléer
1 citron
2 vitlöksklyftor
timjan
svartpeppar
parmaskinka


Skiva kycklingen i tunna skivor. Strimla vitlöken fint. Skär sitronen i skivor och dela varje skiva i halvor. Lägg ett par skivor vitlök på varje kycklingbit. Stör över lite timjan och vartpeppar och lägg på en citronskiva. Klä varje kycklingbit med parmaskinka, dela dessa i mindre bitar vid behov då de endast skall omsluta kycklingen med ett varv. Knyt runt steksnöre som blötlagts. Grilla på grillen eller stek i ugnen på 225 grader i 10-15 minuter. Ät och njut!




Grön lunch

Jag är allätare. Kött, fisk och fågel och lite mittemellan. Dock har jag varje vecka minst en lunch som är vegetarisk. Inte så att jag köper quornprodukter som heter något så otroligt idiotiskt som "vegetariska baconsnitt" eller dyligt. När jag kör en grön lunch är det oftast bönor och kikärtor som gör gästspel. Kikärtorna med sin smöriga och nötiga smak gillar jag mycket. Denna vecka blev det en vegetarisk pytt med quinoa. God och extremt lättlagad. Perfekt i värmen! Kan med all fördel ätas kall, för eventuella picknickäventyr.


4 dl quinoa
400g kokta kikärtor
2-3 msk pesto soltorkade tomater
1 näve färsk bladspenat
några buketter blomkål
2 bitar grillad paprika
3-4 soltorkade tomater
paprikapulver
salt, peppar


Skölj och koka quinoan enligt anvisningarna på paketet. Skölj under tiden kikärtorna, strimla paprika och tomater och dela blomkålen i mindre bitar. När quinoan är färdigkokt, vänd i kikärtor, pesto, blomkål, spenat och paprika. Smaka av med salt, peppar och paprikapulver. Lägg upp på tallrikar och strö över de soltorkade tomaterna. Servera gärna med en yoghurtsås gjord på matyoghurt blandad med pesto av samma sort som är i grytan.




Faller en faller alla, frallor till alla!

Brödbak är terapi. Ett skapande projekt som agerar sjäsläkande. Givetvis saknar jag ge glutenhärliga nät som genom kärlek, tålmodighet och varsam hand sakta men säkert byggdes upp. Att följa gräddningsprocessen genom ugnsluckan och se brödet resa sig ståtligt och förgyllas av en guldbrun skorpa. Och doften, vilken ljuv arom! Och trots att glutenfritt bröd aldrig kan jämföras med ett fullmättat luftigt glutenrikt bröd skall det inte underskattas. Jag tänker fortsätta låta händerna få skapa och själen helas. Här med ett gäng frallor med inspiration från coop. Perfekt sysselsttning för en regning dag.


Morotsfrallor med linfrö

50g smör
1 liter vatten
50g jäst
½ msk hel kummin
½ msk fänkålsfrö
1½ msk salt
5 dl boveteflingor
2 dl rivna morötter
1 dl linfrön
4 dl ljus glutenfri mjölmix
5 dl grov mjölmix
5 dl mjölmix med fiber
smör till formarna

Smält smöret i en kastrull och häll i vattnet. Låt degspadet bli ljummet. Rör ut jästen med degspadet med köksassistenten. Mortla kryddorna och tillsätt i jästen tillsammans med salt boveteflingor, morötter, linfrö och mjölmixerna. Kör i ett par minuter i assistenten. Låt jäsa i 30 minuter. Smörj under tiden muffinspåten, klicka i degen och jäs ytterligare 45 minuter. Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter i 225°. Vänd ur bröden ur formarna och grädda ytterligare någon minut upp och ner.

Tips: Om du vill kan dessa småbröd göras till hela limpor. Gräddas då i bakformar, 40-45 minuter i 175 grader.



Buljongkokt fläskfilé med stompade rotfrukter

Satt under gårdagen och bläddrade i lite kokböcker, en av mina absoluta favouritsysselsättningar. Nörd, jag?! Det jag ville förmedla med denna lilla notis är att jag ögnade förbi ett citat i Gordon Ramsays bok Mat med vänner som stämmer bra överens med min köksfilosofi. Faktsikt sådan samförståndighet att jag måste citaera och delge er detta. Så läs, begrunda och hitta sedan på något smakligt med mitt recept. Jag är barnsligt förtjust i att använda husmanskosten men aktualisera den. Hur som, här kommer citat och recept:

"Ett recept är en vägledning. Att lägga till,dra ifrån och utveckla är en del av nöjet. Om du inte gillar något speciell örtkrydda [...] byt då för all del ut den. [...] Om du inte delar min fäbless för kålrot, använd rotselleri. Du bestämmer helt och hållet själv hur du anpassar ingredienserna. Vad som räknas är hur du använder dem. Reglerna för all matlagning är regorösa och bindande - de är nyckleln till en lyckad rätt. Kockar måste öva, öva och öva. Vem som helst kan lära sig, men det krävs fokusering insikt och ett lugnt tempo - man kan inte lära sig springa innan man kan gå."

Här blir svenskt gammalt nytt:


500g fläskfilé
2 buljongtärning alt 2 msk fond + vatten
1 dl vitt vin
2 lagerblad
1 bit rotselleri
svartpeppar
1 morot
1 gul lök
potatis
morot
kålrot
rotselleri
smör
ev mjölk alt gräddmjölk
Balsamicosirap

Börja med att skala valfria mängder av potatis, rotselleri, kålrot och morot efter vad hungern kräver. Dela i mindre bitar och koka mjuka.

Hacka rotselleri, 1 morot och lök, fräs tillsammans med lagerblad och svartpeppar. Slå på vin, tillsätt buljong/fond och vatten. Lägg ner köttet med en termometer inkörd i mitten av köttet och låt koka till innertemperaturen är 65 grader. Ta upp och låt vila invirad i folie.

Stompa de kokta rotfrukterna med en klick smör, smaka av med salt och peppar. Om konsistensen önskas lösare, späd med mjölk/gräddmjölk.

Skär upp köttet, anrätta på tallrikar och servera med balsamicosirap.






Grillkväll med familjen

Solen skiner och värmen är uppskattad från min sida. Härliga svenska sommar, med ljumna kvällar som kan sepnderas utomhus. Idag hade jag större delen av familjen här på lite grillmiddag. Jag bjöd på hemmagjorda kalkonburgare med vitlökskräm och diverse smakliga tillbehör så som rucola, grillad paprika, mozzarella, saltgurka och rödlök. Då jag aldrig varit ett fan av degiga och söta korv/hamburgebröd stod ciabatta för kolhydraterna. Med tanke på min glutenintolerans fick jag tillfälle att pröva sempers glutenfria baguetter med fiber. Efter 10 minuter i ugnen vad brödet frasigt och gott. Smaken och konsistensen var klanderfria och de fullgjorde sitt ändamål som "hamburgebröd" med bravur. Kan varmt rekommendera brödet!




Det blev paj

Imorgon väntar skogsbesök med en förhoppningsvis god svamplycka. I och med denna förhoppning om att röna framgång bland buskar och snår behövdes det beredas plats i frysen. Så vad passar bättre än just kantareller för att ladda inför sökning av skokgens guld. Svampvittring redan till middag i form av god kantarellpaj. Perfekt sommarmat, då resterna förpackas och fryses in för kommande eventuella akuta jag-måste-ha-lunch-nu-hunger. 

Pajdeg:
3 dl glutenfri mjölmix, gärna med fiber
50g smör
1 dl kesella
ev 1-2 msk vatten
1 tsk salt

Fyllning:
kantareller
rucolasallad
rökt skinka
1 rödlök
2 dl mjölk
1 dl matlagningsgrädde
1-2 dl riven smakrik ost ev lite ädelost istället
salt, peppar
smör

Sätt ugnen på 200°. Arbeta ihop alla ingredienser till pajdegen i en matberedare en deg. Tryck ut degen i en pajform, nagga lätt och förgrädda i 10-15 minuter.
Skala och hacka löken, fräs tillsamans med kantarellerna i smör tills vätskan i svampen kokat bort. Krydda med lite salt och peppar. Strimla skinkan och skölj salladen.  Vispa samman ägg med mjölk och grädde, smaka av med salt och peppar och vänd ner osten. Blanda samman svampfräset med skinka och rucola och fördela i det förgräddade pajskalet. Slå över äggstanningen. Ställ in i ugnen och grädda i 20-25 minuter, äggstanningen skall ha stelnat. Servera med en härlig sallad.




Laxpytt med det kylen har att erbjuda

Måndag är stora vecohandlardagen för min del. Nu är kyl och skafferi fyllda med färska och inspirerande råvaror som bara väntar på att få bli anrättade. Jag tycker om att veckoplanera mina lunch- och middagar och handla det som krävs så allt finns hemma. Det underlättar inte bara, det gör faktiskt matlagningen så mycket roligare! Dock anser jag att så lite mat som möjligt skall gå till spillo, för jag vill inte betala för mat och sedan slänga den. Därför är det bra att ha ett par ess i skjortvärmen när slattarna byggs på hög i kylen och vissa grönsaker mist sin forna glans. Då är rätter som pytt i panna oumbärliga. Det går att variera i all oändlighet genom att byta ut, utesluta och tillföra det som önskas. Där till kan kryddsättning och tillbehöra öka valmöjligheterna ytterligare. Så låt kylens rester få upprättelse! (och receptet får fritolkas, jag skriver vad min kyl tillhandahöll en dag som denna)



Kallrökt lax
Färsk vitkål
Blomkål
Purjolök
Morot
Kokt färskpotatis
Riven pepparrot
Matyoghurt
Smör
Salt, peppar


Hacka och stimla grönsaker efter önskemål, stek tillsammans med potatis i smör. Tillsätt lax och smaka av med salt och peppar. Låt inte steka för långe, grönsakerna skall få behålla sin spänst. Rör ihop en dressing på riven pepparrot och matyoghurt, krydda med lite salt och peppar. Servera och njut!




Lompe och korven

Berättade i ett tidigade inlägg att jag stiftat en ny norsk bekantskap; lompe. Välsmakande och ett tillbehör med stor potential. Här kommer det endast vara fantasin som sätter mina gränser. Jag avnjöt det dock i all enkelhet. Korv är ett säkert kort, och med vitkål smaksatt med senap så blev det en riktig festmåltid i all enkelhet. Så jag ger er recept och bild och hoppas väcka även er nyfikenhet att börja finna nya smakvägar i köket.



Korv, jag tog en kryddstark kolbász
lompebröd
vitkål
senap
majonäs
matlagningsyoghurt
salt, peppar


Finstrimla vitkålen, slaka genom att ångkoka den någon minut och spola sedan i kallt vatten. Låt rinna av. Blanda matyoghurt med senap och majonäs efter smak och tycke, krydda med salt och peppar. Låt stå en stund i kylen, gärna några timmar. Stek alt grilla korven, servera med senapskålen och lompebröd.



Anna stiftar norsk bekantskap

Idag gjorde jag mig till och stekte lompe, ett norskt tunnbröd gjort på potatis och mjöl. Jag har sedan länge haft som avsikt att pröva och låta väl smaka denna norska stolthet. När jag fick glutendiagnosen trodde jag att den drömmen blev ett minne blott, men icke. För det blev bra. Bättre än jag tänkt mig till och med! Lite fingertoppkänsla är allt som krävs, för ingredienslistan är allt annat än lång. Så pröva. Kommer i ett senare inlägg visa hur jag valde att servera mina lompe. Kan dock tänka mig att dessa smakar gott även med söta saker som sylt, glass eller vanlijsås; precis som pankakor men utan ägg.


400g nykokt potatis
1-1½ dl glutenfri mjölmix
1 tsk salt

Koka potatisen, pressa eller finriv medans den är varm. Blanda ner salt och hälften av mjölet, rör samman till en deg. Kontrollera om mer mjöl behövs, använd dock så lite som möjligt eftersom mjöl behövs till utbakning. Dela degen i 6-8 bitar. Kavla ut till tunna runda kakor på mjölat bakbord, lyft ofta och tillför mer mjöl under degen. Grädda i het torr stekpanna någon minut på varje sida. Passa noga! Låt ligga under bakduk medan resten steks för att de skall hålla sig mjuka. Ät och njut!






Grovt bröd med krossat bovete

Jag tycker frukosten är dagens bästa mltid. Med en tallrik gröt, mjölk, färska bär/frukt och två smörgåsar i magen är jag redo för dagen. Under denna heliga arlastund skall givetvis mogontidningen avverkas. Jag tänkte här bjuda på ytterligare ett brödrecep. Ganska neutralt bröd som är gott att rosta. Smakar bra med skinka, men också leverpastej och smörgåsgurka. Visst är det lite extra arbete med tvådagarsdeg, men helt klart värt besväret.

Dag 1 kväll

400g mix med fiber, ca 6 dl
6 dl vatten, 37°
10g jäst

200g krossat bovete
4 dl vatten

Dag 2 morgon:
fördegen
de kokta kornen
200g fin mjölmix
200g grov mjölmix
20g jäst
1 msk salt
1 msk honung
50g pumpakärnor
50g sesamfrö

Dag1:  Blanda mjöl, vatten och jäst. Låt degen vila i 12–15 timmar. Koka upp vatten och bovete och låt blandningen svalna över natt.

Dag 2: Blanda alla ingredienser väl i 5 minuter i en köksassistent. Låt degen vila i 1 timme. Smöra två 1½litersformar, strö med någon form av frö (gärna pumpakärnor alt sesamfrö). Dela degen i två delar, lägg i formarna och låt dem jäsa i ytterligare 1 timme. Värm under tiden ugnen till 230°. Ställ in bröden i 230°, sänk direkt till 150° och baka bröden i 1 1/2 timme eller tills bröden har en innertemperatur på 98°.




RSS 2.0