Rotfruktsgratäng med kantareller

Rotfrukter och svamp. Några av alla de delikatesser som hösten bjuder på. Fungerar förträffligt bra tillsammans, men också var för sig. Jag försöker äta och tänka säsong. Måste erkänna att det inte främst sker ur miljöperspektiv, utan sett till smakupplevelsen. Att försöka synkronisera sin matlagning med årstiderna ger så mycket mer valuta för pengarna. Har du en gång ätit en riktigt solmogen tomat, förstår du vad jag menar. Så här är en liten hyllning till det som hösten har att bjuda. I all sin enkelhet.


1 kg rotfrukter, jag använde potatis, morot, kålrot och palsternacka
1-2 vitlöksklyftor
1-2 gula lökar
3 dl matlagningsgrädde
1 dl vatten
1 msk fond
1 dl smakrik ost
Timjan
Salt, peppar
Kantareller
Smör

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skör rotfrukterna i skivor eller bitar. Hacka löken. Slå matlagningsgrädden och vattnet i en kastrull, pressa i vitlök och tillsätt fond. Lägg i rotfrukterna och löken och låt koka up och sedan småputtra på svag värme några minuter. Smaka av med salt, peppar och timjan. Bryn under tiden kantareller i en stekpanna. Vänd ihop kantareller med rotfrukter och tillsätt osten, slå i en smord ugnsfast form. Grädda i 15-20 minuter eller till dess att rotfrukterna är färdiga.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0