Citronspetsad ratatouille

Vilket väder, vilken värme. FÖrmodligen gör sommaren sin sista suck innan hösten verkligen kopplar vår vardag i ett järngrepp. Vardagslunken har kommit igång och skolbarnen löpser en stilla marsch till och från skolan. Enda nackdelen är väl att biblioteket inte är en fullt lika lugn tillflyktsort för min egen del, dock nåfot jag kan ha överseende med. För jag gillar vardag. Jag gillar rutiner och "det vanliga". Hade det inte varit för mitt stora matintresses skull hade jag förmodligen haft ett rullande matschema med samma-samma rätter. Tur då att att så inte är fallet! Här kommer en citronspetsad grönsaksröra. Hade gjort sig bra tillsammans med en bit kött, till pasta eller i en lasagne. Make it and remake it!


1 liten aubergine
2 röda paprikor
3-4 vitlöksklyfto
2 rödlökar
400g cocktailtomater
½ citron, saft och zest
2 msk vitt vin
1 msk råsocker eller honung
Timjan, gärna färsk
Salt, peppar
Olja
4 smakrika korvar

Sätt ugnen på 225 grader, med grillfunktion. Hacka vitlöken fint, båta rödlöken, skär tomaterna mitt itu och skär paprika och aubergine i bitar. Värm lite olja i en stekpanna, fräs lö och vitlök någon minut. Tillsätt paprika och aubergine och låt fräsa ytterligare några minuter. Tillsätt tomater, rivet citronzest, socker och vin. Smaka av med timjan, salt, pepar och citronsaft.

Lägg grönsaksröran i en ugnsfast form, snitta korven och lägg denna ovanpå. Sätt in i ugnen och låt steka till dess att korven är klar, ca 10 minuter. Låt gärna en bit glutenfritt bröd toppat med chevre eller fetaost åka in bredvid. Mycket smakligt tillbehör!




Varm potatis- och kantarellpytt

600g potatis
8 små knippmorötter
ett gäng kantareller
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
smör
salt, peppar
balsamicosirap

Förkoka potatis och morötter i saltat vatten. Hacka löken grovt, ansa svamen. Bryn svamp och kantareller tillsammans med pressad vitlök i smör i en stekpanna ett par minuter. Vänd i potatis och morötter och låt fräsa med en stund. Tillsätt balsamicosirap och smaka av med salt och peppar. Servera med en god bit kött.





Smaklig sås till fisk

Ibland har vi dåliga hårdagar. Tydligen finns det dåliga matfotodagar också. Detta är ett praktexempel på när ingenting går riktigt som man vill. Dock tycker jag såsen är värd att presenteras ändå, för den goda smakens skull. Så ha överseende med bilden och våga prova ändå! (Och undvik att försöka laga mat under tidspress. Stress hör inte hemma i köksregionen!)


3 dl fiskbuljong
1 dl grädde
1 dl vitt vin
salt, peppar
maizena
1 msk finhackad rödlök
1 msk finhackad gräslök
1 msk finhackad persilja
valfri fisk, gärna smörstekt

Koka upp vatten, grädde och buljong, reducera tills 3 dl återstår. Rör ut maizena i lite kallt vatten och red såsen till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar. Vänd i örter och rödlök precis innan servering. Servera som tillbehör till en god och vällagad fisk.





Lax sweet chili

Har ägnat halva degen med att sitta suckandes över miljöblaken och andra författningar som omfattar den verksamhet som mina föräldrar bedriver. Detta gjordes i en förhoppning om att mitt arbete skulle vara behjälpligt å min ömma moders vägnar. Dock återstå det att se vad högre maketer (läs miljödiplomeringsansvarige) har att säga om den saken. Nåväl, energilagret har åter laddats och geniknölarna fått sin beskärda del. För det sägs ju att fisk gör oss smartare. Eller kanske är det bara smarta som äter fisk?! För det vore dumt att gå miste om denna underbara råvara.

4 laxfiléer
2 dl creme fraiche
2 dl mjölk
¾ dl sweet chilisås
1 vitlöksklyfta
Salt, peppar

Sätt ugnen på 225°. Salta och peppra fisken, lägg i en ugnssäker form. Blanda creme fraiche med sweet chilisås och mjölk, pressa ner vitlöksklyftan. Bred såsen över fisken. Stek i ugnen ca 15 minuter.




Kräftpanna med kantareller

Augusti är kräfttider. Jag gillar kräftor men ogillar att behöva pilla med maten när den väl ligger på tallriken och skall förtäras. Så här har jag varken fiskat, kokar eller skalat de små rödlysande stjärtarna själv utan endast lyft de ur sin plastburk. Gott smakade det, och den sälta som skaldjuren tillförde rätten synkroniserade fint med kantarellerna och dillen. Funkar med all säkerhet att ersätta potatisen med pasta om det önskemålet finns.


800g potatis
10-12 scharlottenlökar eller små steklökar
Ett helt gäng kantareller
2½ dl matlagningsgrädde
1 msk fond
1 dl vatten
400g kräftstjärtar i lake
Dill
Salt, peppar
Smör

Skrubba potatisen, koka denna mjuk i saltat vatten. Skala under tiden löken, rensa kantareller och skär eventuella stora exemplar i mindre bitar. Fräs lök och svamp i smör i en stekpanna ett par minuter. Slå på fond, matlagningsgrädde och vatten. Tillsätt den nykokta potatisen. Låt allt småputtra ett par minuter. Vänd i dill och kräftor, låt allt bli varmt. Smaka av med salt och peppar. Anrätta på tallrikar.




Moussaka

400g lammfärs
2 gula lökar
1-2 morötter
50-100g röd pesto
2 vitlöksklyftor
Lite kanel
Salt, peppar
1-2 auberginer
4 potatisar
½ citron, skal och saft
Fetaost
Cocktailtomater

Sätt ugnen på 225 grader. Finriv  morot och lök, blanda samman med lammfärs. Tillsätt pesto, pressa i vitlök och smaksätt med en uns kanel. Krydda med salt och peppar. Skala potatisen, grovriv denna tillsammans med auberginen. Pressa över citronsaft, finriv lite citronzest och krydda med salt. Varva köttfärsröra med potatis- och aubergineröra i olika lager i en smord ugnsfast form. Tärna fetaosten och dela tomaterna mitt itu. Toppa gratängen med ost och tomater. Grädda i ugnen ca 30-40 minuter. Allt är beroende av hur vid form du använt! Servera med en god grönsallad.





Rotfruktsgratäng med kantareller

Rotfrukter och svamp. Några av alla de delikatesser som hösten bjuder på. Fungerar förträffligt bra tillsammans, men också var för sig. Jag försöker äta och tänka säsong. Måste erkänna att det inte främst sker ur miljöperspektiv, utan sett till smakupplevelsen. Att försöka synkronisera sin matlagning med årstiderna ger så mycket mer valuta för pengarna. Har du en gång ätit en riktigt solmogen tomat, förstår du vad jag menar. Så här är en liten hyllning till det som hösten har att bjuda. I all sin enkelhet.


1 kg rotfrukter, jag använde potatis, morot, kålrot och palsternacka
1-2 vitlöksklyftor
1-2 gula lökar
3 dl matlagningsgrädde
1 dl vatten
1 msk fond
1 dl smakrik ost
Timjan
Salt, peppar
Kantareller
Smör

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skör rotfrukterna i skivor eller bitar. Hacka löken. Slå matlagningsgrädden och vattnet i en kastrull, pressa i vitlök och tillsätt fond. Lägg i rotfrukterna och löken och låt koka up och sedan småputtra på svag värme några minuter. Smaka av med salt, peppar och timjan. Bryn under tiden kantareller i en stekpanna. Vänd ihop kantareller med rotfrukter och tillsätt osten, slå i en smord ugnsfast form. Grädda i 15-20 minuter eller till dess att rotfrukterna är färdiga.




Fiskbiffar

Hamburgare dras med det oberättigade ryktet att vara ohälsosam mat. Men bröd, kött, grönsaker och dessing tycker jag innesluter det mesta i den gamla goda och beprövade kostcirkeln. Här fins proteiner, kolhydrater och fett samt vitaminer och mineraler. Rena hälsokosten! Sedan kan jag väl förstå att hamburgare ofta förknippas med de massproduserade köttklumpar som snabbmatskedjor tillhandahåller, och då är det väl inte det mest hälsosamma att inmundiga; gastronomiskt självmord. Jag har aldrig uppskattat det tvättsvamplika och smaklösa brödet eller de skosulor till köttsubstitut som erhålls på dessa matställen. Efter min glutendiagnos så känns det dessutom som ett moment 22 att finna ett ställe som erbjuder oss med celiaki en hamburgelunch. Dock är det enkelt att ställa till med hamburgefest i eget kök. Dessutom kan det varieras efter smak och tycke. Traditionell nötfärsburgare, asiatiskt smaksatt fläskburgare, kycklingbiff, medelhavsinspirerad lammfärsburgare eller som idag, fiskbiffar. Dessa smakliga biffar gör sig lika bra i sällskap med annan kolhydratkälla som potatis eller ris och en god yoghurtsås smaksatt efter vad som faller på läppen. Hur som, unna dig färsk fisk. Det blir så mycket godare!


400g sej, eller annan vit fisk
60g kallrökt lax, eller 50g eller70g. Tag det ni har hemma
2 morötter
½ purjolök
1 fiskbuljongtärning
100g ricotta alt matlagningsgrädde/creme fraiche
1 ägg
1 msk hackad gräslök
1 msk hackad bladpersilja
1 msk riven pepparrot
Salt, peppar
Smör
Ev potatismjöl

Finriv morötter och strimla purjolök. Fräs grönsakerna på medelvärme i lite smör tills de mjuknat, de skall inte få färg. Låt svalna. Kör sej och lax i matberedaren till en färs, låt det gärna vara lite bitar i för strukturens skull. Blanda sammans fisken med grönsakerna. Smula ner buljongen fint, inga bitar får vara kvar. Tillsätt övriga ingredienser och rör till en jämn smet. Smaka av med salt och peppar. Låt gärna stå en stund i kylen innan stekning. Provstek en liten biff för att kontrollera smak och konsistens. Om biffarna har svårt att hålla ihop, sikta i lite potatismjöl. Forma annars biffar och stek dessa gyllene i smör.  





Senapsstompade rotfrukter med dillpanerad kycklingfilé

4 kycklingfiléer
1 liter vatten
3 msk salt
1 msk socker
1 dl hackad dill
smör
800g rotfrukter och potatis, jag använde morot, kålrot och potatis
3-4 msk creme fraiche alt matlagningsyoghurt
2-3 msk senap
salt, peppar


Blanda samman vatten med salt och socker. Lägg i kycklingen, saltlaken skall täcka filéerna. Lått stå i kylen, helst över natten.

Skala och skär rotfrukterna i bitar. Koka dessa mjuka i lättsaltat vatten, ev kan hårda rotfrukter behöva kokas lite innan exempelvis potatis tillsätts. Tag under tiden fram kycklingen och låt dessa rinna av. Krydda med lite peppar, panera sedan i den hackade dillen. Stek i smör på båda sidor tills de är genomstekta.

Slå av rotfrukterna. Stompa med en potatisstöt eller ballongvisp. Tillsätt senap och creme fraiche/matyoghurt. Smaka av med salt och peppar. Anrätta på tallrikar.




Citronpasta med räkor

4 portioner pasta
2½ dl matlagningsgrädde
1 dl riven ost, gärna parmesan
1 citron, saft och zest
1-2 vitlöksklyftor
Rucola
400g räkor

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Värm under tiden upp matlagningsgrädden. Pressa i vitlöken, riv i lite citronzest och pressa i citronsaft. Anpassa här efter hur mycket citronsmak du önskar. Låt sjuda någon minut. Tag av från plattan, vänd i osten. Smaka av med salt, peppar och ev mer citron. Vänd samman med pasta, rucola och räkor. Anrätta på tallrikar.





Ost- och broccolisoppa

Jag konstaterar att de kalla vindar som råder är ett tecken på att höstan har kommit för att stanna. Visst, vi kommer med all säkerhet bjudas på solstrålande dagar. Dock kommer dessa berikas med hög och frisk luft, och en viss skärpa som bara hösten erhåller. Jag misströstar inte, utan försöker njuta. Dessutom implicerar hösten soppar. Varma. Värmande. Så i höst skall jag avnjuta många soppor, i alla möjliga konstallationer. Som en hyllning till den färgsprakande årstid som vi nu gått till mötes.

500g broccoli
1 purjolök
1 liter mjölk
100g naturell mjukost, ex kavli
2 buljongtärningar
2 msk glutenfri mjölmix
2 msk smör
Salt, peppar

Koka broccolin i lättsaltat vatten. Strimla purjolöken och fräs denna i en kastrull med smör. Slå på mjölken och tillsätt buljongen. Låt koka en stund på svag värme. Rör ut mjölet med lite av mjölken, red soppan under omrörning och låt koka upp. Tillsätt broccolin, låt koka upp på svag värme. Tillsätt ostkräm och smaka av med salt och peppar. Späd eventuellt med lite av broccolivattnet om soppans konsistens är för tjock.




Senapsstuvad blomkål med lammfärsbullar

600-800g blomkål
1-2 msk smör
2 msk glutenfri mjölmix
3-4 dl mjölk
salt, peppar
1 tsk dijonsenap
1 tsk slotts originalsenap
1 tsk grovkornig vinägersenap
400g lammfärs
1 vitlöksklyfta
Färsk timjan alt torkad
1 msk fond
Salt, peppar
Lite vatten

Börja med att blanda lammfärsen med vitlök, timjan och fond. Smaka av med salt och peppar, tillsätt eventuellt lite vatten så färsen får en bra konsistens. Ställ åt sidan.

Skär broccolin i mindre delar, förväll lätt i saltat vatten. Smält smöret i en kastrull på svag värme. Rör ner mjölmixen. Späd med litet vätska i taget under omröring. Låt stuvningen koka upp och sedan småkoka 3-5 minuter. Rör då och då. Smaka av med salt, peppar och tillsätt senap.

Stek små gyllenfärgade köttbullar eller biffar av färsen. När dessa börjar bli färdiga, lägg då ner den väl avrunna blomkålen i stuvningen. Rör om försiktigt och låt allt bli genomvarmt. Anrätta på tallrikar, servera med glutenfritt knäckebröd alt vanligt bröd.




Lököverbakad fisk

När jag äter vit fisk såsom sej och torsk föredrar jag att rimma den innan användning. Detta görs genom att låta den ligga i en saltlake på 1 liter vatten, 4 msk salt och 2 msk socker i ca 1 h innan användning. Ger ett mer fast och välsmakande resultat. Dock behöver inte detta göras vid tidsbrist eller ovilja!

600g vit fiskfilé
1 citron
2-3 rödlök
1 liten purjolök
2 ½ dl matlagningsgrädde
1 dl vatten
2 dl ärtor
salt, peppar
Dill

 
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg fisken i en smord ugnsfast form.  Krydda med salt och citronsaft. Ställ in och förbaka i ugnen ca 5 minuter.

Skiva under tiden rödlök och purjolök. Fräs denna i lite smör, häll över grädde och vatten. Smaka av med salt, peppar och citronzest. Låt puttra någon minut, vänd sedan ner ärterna. Fördela lök och gräddblandningen över fisken. Grädda ytterligare ca 10 minuter. Garnera med dill och mer citronzest. Servera med ris eller potatis, och  citronklyftor som var och en kan förse sig med.




Soppgryta på rådjursfärs

300g köttfärs, av valfri sort
En bit rotselleri, ca 100g
½-1 purjolök
2 morötter
6 dl vatten
4 dl mjölk
2 hönsbuljongtärningar
1 lagerblad
1 msk färsk timjan
1 tsk dijonsenap
1 dl bovete
Salt, peppar
Olja

Skär rotselleri i tärningar, skiva moroten och strimla purjolöken. Bryn färsen i lite olja i en gryta med lite salt och peppar, rör den grynig. Skölj boveten noggrant. Tillsätt grönsaker, vatten, mjölk, smulade buljongtärningar samt kryddor och bovete i färsen. Koka upp och låt sjuda under lock cirka 15 minuter. Smaka av med salt, peppar och senap. Servera med ett gott bröd.




Kyckling med soltorkad tomat

400g kycklingfilé
150g färsk spenat, alt större mängd fryst
2 vitlöksklyftor
6-8 marinerade soltorkade tomater
ett gäng färska champinjoner
2 ½ dl matlagningsgrädde
lite soja
smör
salt, peppar


Skär kycklingen i små bitar. Skala vitlöken, grovstrimla tomaterna och skiva champinjonerna. Om fryst spenat användes, låt denna tina och krama sedan ur vätska. Bryn kycklingen i smöret i en stekpanna, krydda med salt och peppar. Pressa ner vitlök, rör ner tomater och champinjoner och slå på grädden. Låt koka ihop några minuter. Tillsätt spenaten och  koka ytterliggare någon minut. Smaka av med soja samt mer salt och peppar vid behov. Servera med ris, pasta eller quinoa.




Rotmos med senapskräm och bräckt kassler

1 kålrot, ca 800g
2 morötter, ca 200g
5-6 medelstora potatisar
1 msk buljong alt 1 buljongtärning
1 msk smör
2 dl matyoghurt
1 tsk dijonsenap
1 tsk grovkornig vinägersenap
1 tsk vanlig senap, ex slotts
salt, peppar
600g kassler i skivor
 
Blanda matyoghurt med samtliga senapssorter, smaka av med salt och vitpeppar och låt stå i kylen och mogna.

Skala kålrötter och morötter och skär  i bitar. Lägg dem i en gryta. Häll i vatten tills det knappt täcker rotsakerna, tillsätt buljong och salt och låt koka upp. Skala under tiden potatisen och skär i bitar. Tillsätt dessa när rotfrukerna kokat en stund, ca 10-15 minuter (detta för att rotfrukterna kräver längre kokning för att bli mjuka). Koka tills dess att potatis och rotfrukter är klara. Slå av rotfruktskoket, spara dock en del av kokspadet. Stöt moset med en potatisstöt, späd med mer av vätskan vid behov. Smaka av med salt och peppar och tillsätt smöret. Bräck kasslern, dvs stek snabbt, på båda sidor i stekpannan med matfett. Anrätta allt på tallrikar.




Saffransrisotto med räkor

3 dl avorioris
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
6-8 dl vatten
1 dl vitt vin
1 msk hummerbuljong
¼ -½ gram saffran
1 röd paprika
lite blomkål
1 dl riven parmesan eller annan smakrik ost
Dill
Räkor till fyra

Värm upp vatten och buljong i en kastrull. Hacka köken och vitlöken fint, fräs i smöret i en gryta utan att den tar färg. Häll i riset och saffran, rör om och låt fräsa en kort stund. Tillsätt vinet och lite av det värmda vattnet. Låt koka på svag värme. Späd med mer vatten då och då och rör. Riset är färdigt efter ca 20 minuter. Hacka paprikan och blomkålen i mindre bitar. Låt koka med de sista 2-3 min. Blanda i osten, smaka av med salt och peppar och anrätta på tallrikar. Strö över rikligt med räkor och hackad dill.




Vinägerpocherad lax

Pustar ut i soffan efter gårdagen. Över en veckas förberedelser och fixande samt massvis med planering skulle ros i hamn; lillasysters tjugoårsfest gick av stapeln. 40 gäster kom, åt och celebrerade henne dagen till ära. Lyckat, då maten räckte, smakade gott och gjorde gästerna nöjda. De fyra tårtorna verkade också som de gjorde succé, först bara genom sin uppsyn. Hur som så var jag skapligt trött efter allt spektakel. Lägg där till en natts dålig sömn så förstår ni att inspirationen idag inte flödar. Skönt då att enkel mat också smakar gott.


4 potionsbitar av laxfilé
2 dl balsamvinäger
1-2 msk honung, beroende på vinägerns sötma
salt, peppar
vatten
valfritt tillbehör, i mitt fall basmatiris

Tillaga det valda tillbehöret. Värm upp en teflonpanna med vinäger och honung. Låt koka upp och småkoka i ca 10 minuter. Tillsätt vatten vid behov, om pannan börjar gå torr. (laxen skall ju pocheras, så ganska mycket vätska måste ju finnas!) Salta och peppra laxen, lägg i och låt pocheras på medelvärme i några minuter, VÄnd och pochera andra sidan. Ös gärna laxen lite under tiden. Kontrollera om laxen är klar genom att trycka på den, visst motstånd skall filéerna ha. Anrätta på tallrikar.



Rödvinssky med kantareller

valfri potatisrätt
600g nötkött, jag valde ytterfilé
kantareller
2-3 scharlottenlökar
3 dl rödvin
3 msk fond
1 msk soja
ev vatten
salt, peppar
ev en skvätt grädde

Sätt ugnen på 125 grader. Krydda köttet med salt och eppar, bryn i smör och låt gå klart i ugnen. Jag tar ut köttet vid 58 graders innertemperatur, virar in det i folie och låter det vila 10-15 minuter innan jag skär upp det. Stek kantareller och finhackad lök i samma stekpanna som köttet stektes i. Slå på rödvin, fond och soja och låt småkoka i 15-20 minuter. SLå vit behov på lite vatten. Smaka av med salt och peppar, tillsätt en skvätt grädde om en krämigare sås önskas. Anrätta på tallrikar och servera.



Broccoli- och baconpaj

Pajdeg:
3 dl glutenfri mjölmix, gärna med fiber
50g smör
1 dl kesella
ev 1-2 msk vatten
1 tsk salt

Fyllning:
140g bacontärningar
ca 300g broccoli
½-1 purjolök
3 ägg
2½ dl mjölk alt gräddmjölk
100g riven ost, gärna ädelost
smör
salt, peppar

Sätt ugnen på 200°. Arbeta ihop alla ingredienser till pajdegen i en matberedare en deg. Tryck ut degen i en pajform, nagga lätt och förgrädda i 10-15 minuter.

Stek baconet gyllene, låt rinna av på hushållspapper. Strimla purjolöken, fräs lätt i smör. Koka broccolin i lättsaltat vatten. Vispa samman ägg med mjölk/gäddmjölk, smaka av med salt och peppar och vänd ner osten. Fördela bacon, broccoli och purjolök i det förgräddade pajskalet. Slå över äggstanningen. Ställ in i ugnen och grädda i 20-25 minuter, äggstanningen skall ha stelnat. Servera med en härlig sallad.







Makaronigratäng med spenat

4 portioner makaroner
riktigt med färsk spenat alt fryst bladspenat
½-1 purjolök
1-2 vitlöksklyftor
4 ägg
4 dl mjölk
2 dl riven ost, gärna med mycket smak
smör
salt, peppar


Sätt ugnen på 225 grader. Koka makaronerna enligt anvisningarna på förpackningen. Strimla purjolöken och hacka vitlöken. Fräs i en kastrull i lite smör, tillsätt spenaten och låt denna slaka. Krydda med lite salt, peppar och riven muskotnöt. Blanda samman äggen och mjölken, smaka av med salt och peppar. Bottna en smord ugnsäker form med makaroner. Bred över spenatröran och strö över hälften av osten. Lägg på resterande pasta, slå över äggstanningen och strö över resterande mängd ost. Gratinera i ugnen ca 20-30 minuter, stanningen skall ha satt sig.





Dillstuvad potatis

På mindre än en vecka har jag nu hunnit avverka makeriet av hela fyra stycken tårtor! Lillasyster har fyllt 20 år och det vankas kalas. Med 40-talet gäster krävs det lite sötsaker. Dessutom skall det bjudas på mat, därav har jag lite att stå i. Men god planering och stort nöje gör det hela betydligt enklare. Men mellan tårtorna hinner jag med att laga och äta lite mat också. Idag blev det en ljuvlig svensk lunch med dillstuvad potatis och lax. Mycket enkelt, mycket gott. Glatt överraskande att den glutenfria mjölblandningen fungerade fint att använda i stuvningen. Och smak/konsistens blev klart godkänt. Måste erkänna att masstärkelsen ibland kan lämna lite att önska, sett till själva konsistensupplevelsen. Men den här observationen blir användbart för min del även i framtiden!


800g kokt potatis, skuren i bitar
4 dl mjölk
2 msk glutenfri mjölmix
1 msk smör
rikligt med finhackad dill
salt, vitpeppar
4 bitar kallrökt lax

Vispa ut mjölet i lite av mjölken, blanda tillsammans med resten av mjölken samt smöret i en kastrull. Koka upp såsen och kontrollera att konsistensen är bra. Eventuellt kan mer mjöl eller mjölk behövas. Smaka av med salt och peppar, låt puttra på svag värme någon minut under omrörning. Tillsätt potatisen och dillen. Låt koka ytterligare någon minut så potatisen blir genomvarm och dillen hinner ge smak. Halstra den kallrökta laxen i en het torr panna någon minut så den får färg. Anrätta på tallrikar och njut!





Broccoli- och kasslergratäng

400g kassler
400g broccoli
100g mjukost, ex kavli
2,5 dl matlagningsgrädde
salt, peppar
paprikapulver

Sätt ugnen på 225 grader. Koka upp lättsaltat vatten till broccolin, koka denna lätt. Skär kasslern i bitar. Rör ihop mjukosten med matlagningsgrädde, krydda med lite salt och peppar. Lägg broccoli och kassler i en ugnsfast form, slå över ostsåsen och pudra över paprikapulver. Gratinera i ugnen ca 15-20 minuter. Servera med potatis eller ris.




Fredagsmys - Glutenfri pizza 1.0

Har gjort min första hemmagjorda glutenfria pizza. Tur att jag hade tid och tålamod, för det här var degen som hade ett eget liv... Ville absolut inte få en torr och stenhård mjölklump till botten, utan frasig och saftig. Så med minsta möjliga mängd mjöl fick jag spatla ut degen på bakplåtspapper och förgrädda den lite innan fyllningen lades på. Trots omständigheterna blev själva slutresultatet helt okej. Långt ifrån optimalt, men ändå en bit på vägen. Lovar er att fler pizzor kommer avhandlas!


25g jäst
3 dl vatten, fingervarmt
1 tsk salt
1 msk olivolja
1 msk PO-fiber
4 dl glutenfri mjölmix (+ en del till utbaket!)

Valfri fyllning, jag valde:
Hemmagjord tomatsås
lufttorkad skinka
parmesanost + prästost
brynta kantareller
rödlök
rucola

Rör ut jästen i vattnet, tillsätt salt, olja och PO-fiber. Arbeta in mjölet och låt jäsa under duk i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Arbeta in mer mjöl i degen vid behov. Försök få ut på ett bakplåtspapper med diverse olika metoder/hjälpmedel. Förgrädda på het plåt någon minut, tag ut och lägg på fyllningen. Grädda pizzan ytterligare ca 10 minuter.



Pasta bolognese

300g nötfärs
100g sidfläsk alt parmaskinka
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
100g morot
75g rotselleri
75g palsternacka
2 dl vitt vin
1 burk krossade tomater av märket mutti
2 msk tomatpuré
1-2 lagerblad
muskotnöt
salt, peppar
torkade örter efter smak, ex timjan, oregano, rosmarin
smör

Hacka löken och vitlök, tärna rotfrukterna i ½-cm bitar. Skär sidfläsket i sm tärningar. Hetta upp smör i en stekpanna och fräs vitlök, lök, rotselleri och morötter i 5-6 minuter. Tillsätt tomatpuré och sidfläsk och bryn lite till, slå på fond. Smula ner färsen och bryn till en grynig massa, slå på vin och krossade tomater. Smaksätt med lagerblad, muskotnöt och ötrkryddor samt lite salt och peppar. Lägg på lock och låt allt småputtra i ca en timma på låg värme, gärna längre. Glöm inte att röra om då och då. Smaka av om mer kryddor behövs. Låt gärna köttfärssåsen stå i kylen under natten, detta gör att smakerna växer till sig. Servera med nykokt pasta, soltorkade tomater och parmesanost.






Vitvinsgrönsaker

2 röda paprikor
2 gul lök
ca 15 cocktailtomater
5 soltorkade tomater
2 lagerblad
3 dl vitt vin
1-2 vitlöksklyftor
½ citron, saft och skal
salt, peppar
olivolja
4 fläskkotletter
smör
lite japansk soja och citron

Skär lök óch paprika i bitar, halvera tomater och strimla de soltorkade tomaterna. Fräs paprika och lök i lite olja, pressa i vitlök och slå på vitvin. Tillsätt lagerblad och låt koka kraftigt någon minut. Lägg i tomater, soltorkade tomater och rivet citronskal. Pressa ner lite citronsaft, smaka av med salt och peppar. Sänk värmen och låt småkoka i ca 15 minuter. Salta och peppra kotletterna, stek gyllene i smör. Droppa över lite soja och citronsaft över kotletterna när de är färdigstekta, detta tar köttsmaken till en ny nivå. Servera med grönsaksröran och ett gott bröd.
  




Semirostade tomater

Det här måste ni pröva! Ljuvliga små smakbomber fullmatade med både sötma och syra. Ett tillbehöv som lyfter de allra flesta rätter. I sallader, gratänger, på bröd, pizzor och i pastarätter. Jag valde att använda dem i en varm quinoasallad. Smakade väldigt gott med fetaost- och kesokrämen. Tomaterna sköter sig själva i ugnen, så låt inte den långa ugnstiden avskräcka er.


Ett stort gäng cocktailtomater
olja
salt, peppar

quinoa
rucola
rödlök
kikärtor
keso+fetaost som gafflats samman

Sätt ugnen på 100 grader. Dela tomaterna i halvor, lägg i en inoljad form. Strö över lite salt och peppar. Ställ in i ugnen och vänta. Vänta lite till. Och efter tre timmar är tomaterna färdiga. Låt svalna något innan servering. Om inte alla tomater går åt, lägg dem i en burk och full på med olja. Låt stå i kylen och använd likt soltorkade tomater.



Citronris med tonfiskfilé

4 portioner basmatiris
4 dl gröna ärtor
1 näve sugersnaps
1 bit purjolök
1 citron, skal och saft
salt, peppar
färsk persilja till servering
2 dl matlagningsyoghurt med valfri smaksättning (Pesto? Vitlök? Citron och honung?)
4 filébitar av tonfisk
olja


Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen. Strimla under tiden sugersnaps och purjolök och riv citronskalet fint. Vänd ner grönsakerna och citronskal i riset. Smaka av med valfri mängd citronsaft, helt efter tycke och smak. Pensla tinfiskfiléerna med olja, krydda med salt och peppar. Halstra lätt i grillpanna, filébitarna skall fortfarande ha en kraftigt rosa kärna. Anrätta på tallrikar. Servera med citronklyftor att pressa över den nygrillade fisken samt en yoghurtsås.




Lat sommarmat

Vilken värme! Jag klagar inte, utan njuter och nyttar det väder som råder så gott jag kan. Gör en del småturer tillsammans med familjen. En tur resulterade i ett besök i Lidköping och Rörstrand Center. Väl där njöt vi en god lunch på Strand och Rymd. En fantastisk restaurang som drivs av stjärnkocken Ulf Wagner och hans kollegor. Då Wagner jobbat tillsammans med Leif Mannerström så valde jag givetvis fiskrätten. Och vilken mat! Fisken var perfekt tillagad, en citronpocherad kolja. Till detta valde jag att äta rotmos och en senapskräm. Allt var fantastiskt gott. Då jag fastnade extra mycket för senapskrämen försökte jag mig på att efterlikna den hemmavid. Första frsöket blev en höjdare. Barnsligt enkel, ljuvligt god. Idag blev dock tillbehören annorlunda. Kan ju uppmärksamma er på att potatisarna i bild är köpta direkt från närboende potatisodlare. Har man en gång smakat dessa, får affären gärna behålla sina vattniga jordsmakande vad-det-nu-skall-kallas. För potatis kan det då rakt inte vara!


Senapskräm
2 dl matlagningsyoghurt
1 msk grovkornig viägersenap
1 msk dijonesenap
1 msk slotts originalsenap
salt, peppar

Blanda samman allt, smaka av med salt och peppar. Låt stå och mogna i kylen i ca 15 minuter.



RSS 2.0