Brödbakarväder

Det kändes i vinden redan tidigt i morses att regn var på väg. Nu strilar det från regntyngda moln och knastrar av droppar som slår mod vindskivorna. Tur att frysen önskade att bli påfylld, för brödbak är en perfekt sysselsättning under rådande väderomständigheter. Så det blev till att förena nytta med nöje och göra sig två limpor. Om sanningen skall fram förbereddes brödet redan under gårdagen, eftersom frö och bovete skall skållas och låtas stå och vila. Men helt klart ett bröd värt att baka, för det var mycket gott. Ett bra basbröd som inte smakar för mycket utan låter pålägget fylla sin funktion. Bra konsistens dessutom. Mycket som skall stämma för att brödet skall uppskattas helt enkelt!


2 dl krossat bovete
1 dl solrosfrö
½ dl linfrö
½ dl sesamfrö
2 msk salt
2½ dl kokande vatten

Skölj bovetet och låt inna av. Blanda med övriga ingredienser i en burk, slå över det kokheta vattnet och täck med plast. Låt stå i rumstemperatur under natten.

30g jäst
2½ dl vatten, 37 grader
430g semper grov mix (5½ dl)
110g havremjöl (2½ dl)
1 burk katrinplommonpuré á 125g (barnmatshyllan)
Skållning från föregående dag
ev någon krydda

Rör ut jästen i vatten i en köksassisten. Tillsätt övriga ingredienser och kör på medelhastighet i 15-20 minuter. Smörj och beströ under tiden två 1½ literformar alt en 2 litersform. Fördela degen i formarna och låt jäsa under duk i 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in bröden och sänk genast till 200 grader. Grädda tills brödet nått 100 grader i temperatur, tar ca 30-40 minuter. Tag ut och låt svalna på galler under duk. Låt sedan bröden stå invirade i handduk till nästa dag. Skär sedan upp och frys det som inte äts upp.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0