Faller en faller alla, frallor till alla!

Brödbak är terapi. Ett skapande projekt som agerar sjäsläkande. Givetvis saknar jag ge glutenhärliga nät som genom kärlek, tålmodighet och varsam hand sakta men säkert byggdes upp. Att följa gräddningsprocessen genom ugnsluckan och se brödet resa sig ståtligt och förgyllas av en guldbrun skorpa. Och doften, vilken ljuv arom! Och trots att glutenfritt bröd aldrig kan jämföras med ett fullmättat luftigt glutenrikt bröd skall det inte underskattas. Jag tänker fortsätta låta händerna få skapa och själen helas. Här med ett gäng frallor med inspiration från coop. Perfekt sysselsttning för en regning dag.


Morotsfrallor med linfrö

50g smör
1 liter vatten
50g jäst
½ msk hel kummin
½ msk fänkålsfrö
1½ msk salt
5 dl boveteflingor
2 dl rivna morötter
1 dl linfrön
4 dl ljus glutenfri mjölmix
5 dl grov mjölmix
5 dl mjölmix med fiber
smör till formarna

Smält smöret i en kastrull och häll i vattnet. Låt degspadet bli ljummet. Rör ut jästen med degspadet med köksassistenten. Mortla kryddorna och tillsätt i jästen tillsammans med salt boveteflingor, morötter, linfrö och mjölmixerna. Kör i ett par minuter i assistenten. Låt jäsa i 30 minuter. Smörj under tiden muffinspåten, klicka i degen och jäs ytterligare 45 minuter. Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter i 225°. Vänd ur bröden ur formarna och grädda ytterligare någon minut upp och ner.

Tips: Om du vill kan dessa småbröd göras till hela limpor. Gräddas då i bakformar, 40-45 minuter i 175 grader.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0