Grovt bröd med krossat bovete

Jag tycker frukosten är dagens bästa mltid. Med en tallrik gröt, mjölk, färska bär/frukt och två smörgåsar i magen är jag redo för dagen. Under denna heliga arlastund skall givetvis mogontidningen avverkas. Jag tänkte här bjuda på ytterligare ett brödrecep. Ganska neutralt bröd som är gott att rosta. Smakar bra med skinka, men också leverpastej och smörgåsgurka. Visst är det lite extra arbete med tvådagarsdeg, men helt klart värt besväret.

Dag 1 kväll

400g mix med fiber, ca 6 dl
6 dl vatten, 37°
10g jäst

200g krossat bovete
4 dl vatten

Dag 2 morgon:
fördegen
de kokta kornen
200g fin mjölmix
200g grov mjölmix
20g jäst
1 msk salt
1 msk honung
50g pumpakärnor
50g sesamfrö

Dag1:  Blanda mjöl, vatten och jäst. Låt degen vila i 12–15 timmar. Koka upp vatten och bovete och låt blandningen svalna över natt.

Dag 2: Blanda alla ingredienser väl i 5 minuter i en köksassistent. Låt degen vila i 1 timme. Smöra två 1½litersformar, strö med någon form av frö (gärna pumpakärnor alt sesamfrö). Dela degen i två delar, lägg i formarna och låt dem jäsa i ytterligare 1 timme. Värm under tiden ugnen till 230°. Ställ in bröden i 230°, sänk direkt till 150° och baka bröden i 1 1/2 timme eller tills bröden har en innertemperatur på 98°.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0