Inkokta rotfrukter

Grönsaker. Så ljuvliga, så vackra. Rotfrukterna har verkligen fått den upprättelse som de förtjänar. Alla minns vi väl överkokta morötter och tråkiga räfflade rödbetor. Men det var då. Nu erhålles rotfrukter i alla möjliga konstellationer. Rostade, puréeade, som chips, inlagda, glacerade, råmarinerade och grillade. Eller som här, inkokta.


800g valfria rotfrukter (jag tog morot, kålrot, palsternacka, rödlök)
3 lagerblad
12 dl vatten
2-3 msk vitvinsvinäger
1 msk socker
en rejäl nypa salt
svartpeppar

4 ägg
1 liter vatten
1 msk vitvinsvinäger
2 tsk salt

2 dl mjölk
Senap efter smak, jag tog slotts orginal samt en grovkornig vinägersenap
bruna senapsfrö


Koka upp 12 dl vatten med lagerblad, socker, vinäger och svartpeppar. Borsta alt skala rotfrukterna, skär i bitar. Koka rotfrukterna mjuka i inkokningslagen, observera att vissa rotfrukter tar längre tid än andra och därför kan behöva koka en stund innan resterande tillsätts.

Koka upp 1 liter vatten med vinäger och salt till att pochera äggen i. Knäck äggen ett och ett i glas, virvla igång det vattnet och slå i äggen. Sjud i 3 minuter för lös äggula, 4 för krämig och 5 minuter för genomkokt. Tag upp med hålslev.

Vispa ihop mjölken med senap och värm till ca 65 grader. Skumma upp med mixer strax innan servering. ROsta senapsfröna i en torr het panna tills de "poppar", passa noga så att det inte bränner!

Anrätta på tallrikar. Servera med knäckebröd med ost. För den som önskar kan stekt bacon, halstrad kassler eller kallrökt lax serveras till.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0