Stompad citron- och dillpotatis

Ombytligt väder. Ömsom sol, ömsom regn. Det är väl det här som kallas svensk sommar antar jag. Dock kan en regnskur ibland lätta den kvalmighet som ter sig övermäktig dagar som denna. Och regn mot ljummen asfalt skänker ljuvlig arom. Nåväl, lagat mat och ätit har jag i vanlig ordning. Mos på färskpotatis blir som bekant inte någon höjdare (om behovet av tapetklister inte gör sig gällande). Att stompa färskpotatisen går dock utmärkt, och gott blir det. Här med citrusen fräschör och dill, perfekt i kombination till en bit lax. Tillaga bara inte fisken för länge!


800g färskpotatis
1 citron, saft och skal + ev en till servering
1 knippe dill
3 msk smör
ev en skvätt grädde
salt, peppar
4 laxfiléer


Skrubba och koka potatisen i rikligt saltat vatten. Anrätta under tiden laxen; stek, grilla, ugnsbaka eller rök. Hacka dill, finriv det yttersta av citronskalet och pressa ut saft. Stöt den nykokta potatien med en visp/trägaffel. Vänd i dill, citronskal och citronsaft samt smör. Smaka av med salt och peppar. Ev kan en liten skvätt grädde behövas, dock skall potatisen inte bli mos! Servera med laxen. Brynt smör eller en yoghurtsås med smak av dill, citron och honung gör sig bra till. Och lättkokta primörer så som sparris, broccoli och ärtor. Servera med citronklyftor att pressa över.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0