Vårt dagliga bröd

Att baka sitt eget glutenfria bröd känns som en självklarhet för mig. Dels för att utbudet i affärerna här omkring lämnar mycket kvar att önska, men också eftersom prisskillnad som blir mellan färdigköpt och hembakat är stor. Då jag läst andra förbanna sig över alla dessa degar utan gluten var det helt klart med skräckblandad förtjusning som jag tog mig an detta göromål. Men redan fyra brödbak senare har jag hittat ett bröd som faller mig i smaken. Det är ett väldigt lättbakat filmjölksbröd. Utöver att smaken är god har brödet också som sin fördel att ingredienser kan bytas ut lite efter vad som tillhandahålls i skafferiet. Så det som står inom parantes är tips på sådant som du kan ersätta de ingredienser jag valde att ha i mitt bröd, men kom ihåg att i köket så är det bara fantasin som sätter gränser.

1 limpa
4½ dl filmjölk (naturell yoghurt)
2 dl krossat bovete
1 dl boveteflingor (hirsflingor, fria havregryn, quinoaflingor)
2½ dl rent havremjöl (annan mjölsort)
2 dl grov mjölmix (annan mjölmix)
1 dl fin mjölmix
1½ tsk salt
1½ tsk bikarbonat
1½ tsk bakpulver
1½ dl solrosfrö (nötter, pumpakärnor)
1 dl linfrö
½ dl sesamfrö (nötter, pumpakärnor, solrosfrö)
1 dl fikonpuré gjord på mixade fikon och lite vatten (katrinplommonpuré, annan torkad frukt, lingonsylt, sirap, honung) 


Sätt ugnen på 175°. Spola det krossade bovetet, låt rinna av. Blanda samtliga torra ingredienser i en burk. Rör ut fruktpuré i filmjölk, tillsätt de torra ingredienserna samt sköljt bovete och arbeta smeten jämn. Smörj en 2-liters brödform och lägg lite bakplåtspapper i botten på formen. Slå i brödsmeten och jämna till ytan med en slickepott. Ställ in mitt i ugnen. Grädda i ca 45-50 minuter, använd en termometer. Brödets mitt skall ha en temperatur på 98°. Tag ut formen och låt svalna någon minut. Lossa eventuellt i kanterna med en kniv och vänd försiktigt ut brödet ur formen. Vira in i handduk och låt svalna på galler. Skär upp i skivor efter ett par timmar och frys in.





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0