Dillkött

Älskade ärade husman! Det finns helt klart en anledning till att dessa rätter fortfarande har sin plats på menyn både i folkhemmen och på restaurangerna. Förr, tiden innan kolhydratshysterin bröt lös, var den där nypan socker ack så viktigt. Sötman som gifter sig med övriga smaker, intensifierar och harmoniserar. Nå väl, gott är det. Och helt klart värt sin tid på spisen då köttet är så mört att det smälter i munnen.

600g nötkött alt lamm
8 dl vatten
1 tsk salt
1 msk kalvfond
1 morot
1 gul lök
Ett par vitpepparkorn
½ tsk dillfrö
Ett par dillstjälkar
1 morot
1 bit purjolök alt 1 rödlök
1 dl grädde
1 msk socker
1 msk ättika
Hackad dill
Maizena till redning

Skär köttet i bitar, lägg i en kastrull. Koka upp vatten och salt eller buljong i en annan kastrull och häll det kokande vattnet över köttet. Låt koka upp, skumma sedan av noga. Skär moroten i bitar, skiva löken. Tillsätt i grytan tillsammans med dillfrön och några dillstjälkar. Låt grytan sjuda under lock på låg värmen i 1-1½ timme, köttet skall vara mört. Sila av buljongen från köttet, spara den dock till såsen!  

Slå kokspadet i en kastrull, red med maizena. Tillsätt grädden och låt koka upp. Rör ihop socker och ättika i ett glas, tillsätt lite i taget i såsen till en sötsyrlig smak. Lägg tillbaka köttet, avlägsna dock dillstjälkar och pepparkorn. Skiva gärna ner en ny morot och lite purjolök/rödlök om så önskas. Låt sjuda ett par minuter, Vänd ner rikligt med dill innan servering, smaka av med lite salt och vitpeppar om så behöv.  




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0