Fläsklägg med rotmos
Jag fortsätter med att njuta av svensk husmanskost, och hoppas ni gör dito. Nu i rotfruktstider passar det ypperligt att nyttja kålrötterna till rotmos. Så sätt på en stor kastrull och låt tiden sköta resten.
2 kg rimmat fläsklägg med ben
2 gula lökar
1 morot
2-3 lagerblad
1 tsk torkad timjan
Vatten
500g kålrot
250g morot
250g potatis
Smör
Salt, peppar
2 dl matyoghurt
1 msk grovkornig senap
1 msk dijonsenap
1 msk vanlig slotts senap
Börja med att skölja fläsklägget i kallt vatten. Lägg i en rymlig kastrull och slå på vatten så att det täcker. Koka upp och skumma av. Dela lök och morot i grova bitar, lägg i grytan tillsamman med kryddor. Koka sakta tills köttet är mört, cirka 2 timmar.
Skölj och skala kålrot, morot och potatis, skär i bitar. Koka upp kålrötterna och moroten i silat spad från fläskläggkoket. Låt koka i ca 30 minuter, lägg därefter i potatisen. Koka allt mjukt- Slå av kokspad men spara det. Mixa rotfrukter och potatis, blanda i en klick smör och späd med kokspadet till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar
Blanda ihop matyoghurt med senapsorterna, smaka av med salt och peppar. Låt stå i kylen fram till servering.
Tranchera gärna fläskläggen innan servering, då detta underlättar civiliserad förtäring.