Rostad tomatsås med parmakyckling

Har haft en trevlig dag i sällskap med stora delar av den närmaste familjen i Borås. Vi avla ett besök på en restaurang jag lyckats googla fram. Inte det lättaste uppdraget att hitta söndagsöppna restauranger vill jag lova. Dock blev det en fullpott. På restaurang Köket avnjöt vi alla en riktigt vällagad och god måltid. Restaurangbesök betyder fisk för min del. Finns det fisk på menyn, är det vad jag väljer. En ugnsstekt röding med sparrissås och nypotatis, fint upplagt och lätt att älska. Fördelen med dessa besök är att de ger inspiration. Föder skaparlust. Ger idéer. Mormors kyckling liknade något jag åt tidigare i veckan faktiskt.



4 kycklingfiléer
1 liter vatten
½ dl salt
1 msk socker
8 skivor parmaskinka
6 tomater
1 vitlöksklyfta
4 dl kycklingfond
Salt, peppar
Timjan
Smör till formen

Börja med att blanda salt, vatten och socker till en rimmlag. Lägg i kycklingen och låt stå i kylen över natten (detta moment kan hoppas över, men det gör kycklingen betydligt godare och rekommenderas därför varmt).

Skär loss det gröna fästet på tomaterna, dela i mindre bitar. Lägg i en hög skål och mixa till en tomatsoppa. Slå i en kastrull, sätt på medelvärme. Finhacka vitlöken och tillsätt till tomaterna. Småkoka tomatsoppan så den reduceras till en tomatpuré. Rör om då och då under kokningen och ha uppsyn så att det inte bränner! Slå kycklingfonden i en annan kastrull och reducera ner till 1-2 dl återstår. Hit går att förbereda. Vid servering, rör ner tomatpurén i fonden, värm upp och smaka av med salt och peppar.

Sätt ugnen på 200 grader. Salt och peppra kycklingen, krydda med lite timjan. Vira in kycklingen i parmaskinkan, fäst eventuellt med tandpetare eller blötlagt steksnöre. Lägg i en smord ugnsform, stek i 15-20 minuter. Använd termometer för bästa resultat. Servera med tomatsåsen och valfritt tillbehör.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0