Vinbräserat ytterlår

Så här en fredagskväll brukar de allra flesta vilja fira in helgen genom att inmundiga en god måltid. Dock kanske orken tryter efter en hård arbetsvecka. Vad passar då bättre än en rätt som är god och sköter sig själv? Liten insats, stor utbetalning. Jag måste erkänna att jag föredrar styckningsdetaljer som bog, ytterlår och högrev framför oxfilé och ryggbiff. Det kräver lite mer kärlek och omtanke, men ger ett sådant välsmakande och mört resultat att jag nästan blir tårögd. Dock uppmanar jag er till att köpa bra kött. Tag inte till-bästa-pris-köttet. Leta vidare i köttdisken och försök hitta lokala producenter. Kanske har du den stora äran att bo nästgårds med en gård och kan köpa direkt från uppfödaren? Eller kanske en saluhall? Var lite om dig och kring dig, det är värt besväret!


4 portionsbitar av nötkött, ex ytterlår, högrev eller bog
4 dl rödvin
6 dl buljong
2 msk balsamvinäger
2 lagerblad
1 morot
1 bit rotselleri
8-10 scharlottenlökar/steklökar
8-10 champinjoner
lite nymald svartpeppar
salt
2 dl matlagningsyoghurt
1 vitlöksklyfta


Börja med att pressa vitlöksklyftan och blanda den med matlagningsyoghurten, smaka av med salt och peppar. Låt stå och mogna i kylen.


Skär moroten och rotselleri i grova bitar. Koka upp vin tillsammans med buljong, balsamvinäger och lagerblad. Tillsätt moroten och rotsellerin och lite svartpeppar. Skölj köttet i kallt vatten, lägg ner i grytan och låt sedan sjuda under lock i ca 2 timmar. Skala löken, tillsätt när ca 40 minuter av köttkoket kvarstår. Klyfta svampen och tillsätt när 20 minuter av köttkoket kvarstår, tag då av locket och höj värmen så såsen reduceras. Smaka av med salt och peppar. Ev kan lite svartvinbärssaft, en nypa socker eller lite gelé behövas för att balansera smakerna.


Anrätta på tallrikar, servera gärna med lite kokta morötter samt rostad potatis.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0