Fiskbiffar

Hamburgare dras med det oberättigade ryktet att vara ohälsosam mat. Men bröd, kött, grönsaker och dessing tycker jag innesluter det mesta i den gamla goda och beprövade kostcirkeln. Här fins proteiner, kolhydrater och fett samt vitaminer och mineraler. Rena hälsokosten! Sedan kan jag väl förstå att hamburgare ofta förknippas med de massproduserade köttklumpar som snabbmatskedjor tillhandahåller, och då är det väl inte det mest hälsosamma att inmundiga; gastronomiskt självmord. Jag har aldrig uppskattat det tvättsvamplika och smaklösa brödet eller de skosulor till köttsubstitut som erhålls på dessa matställen. Efter min glutendiagnos så känns det dessutom som ett moment 22 att finna ett ställe som erbjuder oss med celiaki en hamburgelunch. Dock är det enkelt att ställa till med hamburgefest i eget kök. Dessutom kan det varieras efter smak och tycke. Traditionell nötfärsburgare, asiatiskt smaksatt fläskburgare, kycklingbiff, medelhavsinspirerad lammfärsburgare eller som idag, fiskbiffar. Dessa smakliga biffar gör sig lika bra i sällskap med annan kolhydratkälla som potatis eller ris och en god yoghurtsås smaksatt efter vad som faller på läppen. Hur som, unna dig färsk fisk. Det blir så mycket godare!


400g sej, eller annan vit fisk
60g kallrökt lax, eller 50g eller70g. Tag det ni har hemma
2 morötter
½ purjolök
1 fiskbuljongtärning
100g ricotta alt matlagningsgrädde/creme fraiche
1 ägg
1 msk hackad gräslök
1 msk hackad bladpersilja
1 msk riven pepparrot
Salt, peppar
Smör
Ev potatismjöl

Finriv morötter och strimla purjolök. Fräs grönsakerna på medelvärme i lite smör tills de mjuknat, de skall inte få färg. Låt svalna. Kör sej och lax i matberedaren till en färs, låt det gärna vara lite bitar i för strukturens skull. Blanda sammans fisken med grönsakerna. Smula ner buljongen fint, inga bitar får vara kvar. Tillsätt övriga ingredienser och rör till en jämn smet. Smaka av med salt och peppar. Låt gärna stå en stund i kylen innan stekning. Provstek en liten biff för att kontrollera smak och konsistens. Om biffarna har svårt att hålla ihop, sikta i lite potatismjöl. Forma annars biffar och stek dessa gyllene i smör.  





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0