Halstrad kallrökt lax med råstekt blomkål och potatispuré

Midsommar, likt många andra svenska högtider, bjuder på dignande bord fulla av god fisk. För oss som fortfarande är i färd med processen att lära oss åtnjuta av sillen i alla dess varianter får hänge oss åt laxen. Denna feta nyttiga fisk som stoltserar med sin härliga färg och rikhaltiga smak lämnar enigt mig inte mycket kvar att önska. Varmrökt, gravad, kallrökt, inkokt, grillad; möjligheterna är oändliga. Vi kan sammanföra den med dill, fänkål, senap, anis, persilja eller andra svensk välbekanta smaksättningar eller låta den uppvaktas av mer exotiska smaker. Här är det tillbehör, skafferi, förförelse och fantasi som sätter gränser.

Om midsommarbordet efterlämnar några rester som behöver uppdateras till en ny anrättning tipsar jag om att låta den kallrökta laxen bli stekt. Halstra den snabbt i en het panna men låt kärnan fortfarande ha kvar sin krämighet. Gör en krämig potatissallad av överblivna kokta potatisar, lök av något slag, lite gräddfil och kanske en och annan krispig primör. Smaksätt med dill, pepparrot, senap, gräslök eller vad nu kylen kan tänkas erbjuda. Eller gör som jag, en lätt och luftig potatispuré som låter laxen stå som huvudnummer:


Kallrökt lax skuren i portionsbitar
Blomkål
Potatis
Mjölk alt gräddmjölk
Pepparrot
Smör
Muskotnöt
Salt, peppar

Börja med att skala potatisen och koka den mjuk. Skär under tiden blomkålen i tunna skivor, låt en del av stjälken vara kvar för att underlätta att skivorna behåller sin form. Hetta upp en teflonpanna med lite smör och råstek blomkålskivorna snabbt så de får lite färg men behåller sin krispighet. Torka ur pannan och halstra sedan laxen på båda ovan- och undersidan så de får lite färg men inte blir genomstekta. Värm upp mjölken/gräddmjölken i en kastrull.  Slå av vattnet från potatisen, krydda med salt, peppar och muskotnöt. Tillsätt lite smör och mjölk och stöt samman. Vispa som hastigast med en elvisp* för fluffig konsistens, tillsätt vid behov mer vätska. Anrätta på tallrikar och strö över rikligt med färskriven pepparrot.

*Mos som vispas för länge med elvisp blir segt och klibbigt istället för lätt och luftigt.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0