Kokt torskrygg med svampragu och mandelpotatis

800g mandelpotatis
grovsalt
4 bitar torskryggfilé
1 liter vatten
4 msk salt
4 msk socker
2 dl rödvin
1-2 msk balsamvinäger, gärna med tryffelsmak
2 dl vatten
1 msk oxfond
1 msk soja
1 dl torkade trattkantareller alt en härlig mängd av annan skogssvamp
8 scharlottenlökar eller annan smålök
1 tsk timjan
1 bit sidfläsk, kan uteslutas men då krävs lite extra smör
smör
olja
salt, peppar



Börja med att rimma fisken. Blanda ihop 1 liter vatten,  socker och salt och rör om till det löst upp sig. Lägg ner fiskbitarna och låt rimma i ca 1 timma.


Sätt ugnen på 200 grader. Slå rikligt med grovsalt i en form, lägg på potatisen och sätt in i ugnen. Baka i ca 30 minuter. Skär sidfläsket i tärningar, skala löken och dela större svampar i bitar om försk svamp nyttjas. Fräs sidfläsk och lök (ev svampen om du använder färsk) någon minut. Slå över vin och balsamvinäger. Tillsätt soja, vatten, fond och timjan samt den torkade svampen. Låt reduceras ner kraftigt, slå på mer vatten vid behov.

Koka upp välsaltat vatten i en kastrull, se till att filéerna får plats utan att ligga omlott. Tag av kastrullen från plattan och lägg ner filéerna. Låt stå i ca 5 minuter.

Anrätta på tallrikar.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0